【互動故】《戀愛模擬器》

474 回覆
22 Like 2 Dislike
Shirley好似幾好
睇落幾易食
*

你返到屋企之後,多事既表哥問你,係學校識唔識到可愛既女孩子?
你同佢介紹左春枝佢地,不過表哥一針見血咁問你,咁你想追邊個?
你答唔到佢,直至你去沖涼,先至冷靜咁誠實面對自己!

究竟你想向邊個下毒手?(純粹統計民意)
A-傲雪(S+級,校花,向難度挑戰)
B-鈴音(A級,外冷內熱小美人)
C-Shirley(A-級,不過近水樓台先得月)
D-春枝(C+級,奇怪口味的平凡女子)
突發
係度澄清一下,我寫呢個故之前、幫主角間學校改名之前無Search過⋯⋯所以唔知道真係有間中學叫呢個名,我想講既係⋯⋯其實我無心影射間學校純粹同名,發生於香城既平行時空

#聲明

本故事內容純屬虛構,如有雷同,實屬巧合。

故事發生於香城,屬平行時空。

大部分角色名稱是隨心取的,與現實人物無關。

依家先睇到原來叫樂道中學 最緊要你唔好寫到主角入黑社會就得
我要晒
Shirley no. 1
Shirley > 傲雪> 鈴音 > 春枝
cdba
御姐最高

9月10日,星期六兼中秋節。

你、春枝、鈴音、素心去左KFG食Lunch。

係取餐處,Shirley向你單一單眼,細細聲同你講:「個妹妹仔都幾靚女喎。」

你取完餐,就坐埋一齊食。

鈴音食炸雞個樣好cute,平日一臉冷漠,但係食雞髀就大口大口咁食。

食飽之後,你地紛紛送禮物俾鈴音。

鈴音見到你盒朱古力,竟然笑住同你講:「呢盒朱古力唔平嫁喎!下次送啲Cheap野俾我得架啦。」

(春枝對你的好感度+2=37,愛情度+1=8)

(素心對你的好感度+2=27,愛情度+1=2)

(鈴音對你的好感度+5=30,愛情度+3=5)

食完飯,你地坐係KFG傾計、玩手機打發時間。

KFG分店經理Jason去廁所途中見到你地,就走左過黎同你地嗲兩句。

Jason:「喂!Stephen,你今日唔返工,就係約左班女仔呀?」

你指住鈴音:「係呀,呢位女同學生日。」

Jason:「Hello,生日快樂呀同學,你叫咩名呀?我叫Jason呀。」

鈴音:「我叫鈴音。」

Jason:「你個名好好聽喎,你幾多歲呀?」

鈴音:「15歲。」

Jason:「太好啦,15歲就可以打工,你有無興趣黎KFG打工?我同Stephen會照住你嫁。」

鈴音:「Err⋯⋯我考慮下先。」

Jason:「呢張係我卡片,歡迎隨時搵我。我去廁所先啦,拜拜!」

論美貌,Shirley同鈴音差唔多。

但係鈴音皮膚白滑無痘痘,比Shirley略勝一籌。

鈴音問你:「其實呢,我都想打工賺錢,幫補下屋企,不過KFG好唔好做呀?」

你:「其實都幾辛苦,不過都開心既。」

*

你是咪建議鈴音加入你地KFG打工?

正評此回覆-是(可以同鈴音朝夕相對,不過Shirley可能會同佢做左朋友,令你做唔到一腳踏兩船)

負評此回覆-否
要阻止男主角一腳踏兩船
果然大家都係想開後宮

你向鈴音補充一句:「其實KFG都幾惡做,而且做一日先得果$300!真心唔建議你做。」

鈴音:「但係,我屋企得媽咪有返工,細佬仲讀緊中二,我想幫補一下家計⋯⋯」

你:「你呢份心意我都明白,但係你諗下喎⋯⋯如果你而家做KFG,犧牲左讀書既時間,讀書唔成既話,第日咪搵少左錢,得不償失囉?我覺得,如果你而家努力讀好啲書,將來搵多啲錢,你媽咪仲更加欣慰?係咪先?」

鈴音:「你咁講⋯⋯都好似幾有道理,但係⋯⋯咁你又會做KFG既?」

你:「無計啦,我係孤兒仔,要寄人籬下。而且我又唔係讀書既材料⋯⋯」

(你既智力得1)

鈴音:「你唔好咁話自己啦,你有無睇到我地學校既校訓呀?係『人人可教』,意思即係每一個人都可以接受教育,即要有心,就可以讀好啲書。」

你試探一問:「你⋯⋯你中意讀書叻既男仔?」

鈴音:「與其話係讀書叻,不如話係有上進心既男仔。」

你:「我叫呀進,咁我算唔算上進呀?」

鈴音:「下⋯⋯」

呢個時候,全世界都靜哂。

你:「我⋯⋯我純粹想搞下笑咋⋯⋯Sor⋯⋯」

(鈴音對你的好感度+2=32,愛情度+1=6)

*

Hea完,要入夜了。

Shirley放左工,傳左一個訊息俾你,問你要唔要一齊過中秋節。

春枝、鈴音同素心話去海旁公園行。

所以,係母親的抉擇。

你想同邊個一齊渡過中秋佳節?

正評-Shirley

負評-鈴音佢地
Shirly啦仲問
3 家人
去完Shirley道,咪去海濱搵鈴音
氹完一邊咪去氹另一邊
其實而家除非有新女角
如果唔係都係得鈴音同Shirley兩個揀
傲雪又無可能追到,太低智
人又無正式出場過
吸引唔到讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞