【互動故】《戀愛模擬器》

474 回覆
22 Like 2 Dislike
加速
幾好笑
加油
live咗
個故太正

鈴音:「喂!史進,我想問你,你覺得⋯⋯我個人點呀?」

嘩,呢個簡直係世紀難題。

你依照春枝既描述黎講:「唔識你既人,可能會覺得你好倔強,但其實你只係外冷內熱。」

鈴音:「超,講到好似好熟悉我咁。」

鈴音雖然咁講,但係臉帶微笑。呢句野既潛台詞應該係代表你講中左。

(鈴音對你的好感度=25,愛情度=2)

素心問:「咁我呢?我個人點呀?」

你:「幾好人,不過肥左少少。」

素心:「你好衰呀!」

(素心對你的好感度=25,愛情度=1)

你:「咩呀?我都係有果句講果句姐⋯⋯」

素心:「鈴音,我地走。」

你:「拜拜!」

光陰似箭,你入左樂道中學讀書已經超過一星期。

你都識左幾多人,有春枝、鈴音、素心、呀健、鏡華、如風。

不過身邊暫時仲未有不良少年、小混混。

雖然街外人話樂道中學係Band3尾既爛仔學校。

但係讀落都唔算太壞。

*

你目前只有KFG一份工作,但係,如果提升智力或力量可以解鎖新工作。

統測前智力高於10,可解鎖「替小學生補習」,(星期一至五都可以)

力量高於10,可以去「紮鐵」

*

9月9日,星期五。

週末,大家都抱持住輕鬆既心情上堂。

Econ教左啲咩Demand同Supply,不過你依然係一頭霧水。

(智力得1,係慘左少少。)

呢個時候,你醒起鈴音聽日就生日,想要買份禮物俾佢。

*

放左學,你想做咩?

(請正評ABCD其中一個,作投票用途)
A-到酒吧訓練魅力(-$200)
B-同鈴音約會
C-同春枝約會
D-同Shirley約會
注意:
你今天想去商場約會,順道購物
D

你約左Shirley,去ADM行、Shopping。

Shirley笑笑口講:「喂!今日做咩又約我出黎呀?」

你:「我有個同學就快生日啦,我想買件生日禮物俾佢,不如你幫下眼,睇下有咩岩佢?」

Shirley:「男仔定女仔黎嫁?」

你:「女仔黎嫁!」

Shirley帶住一臉奇異表情咁講:「Oh⋯⋯係既,你都16歲啦,想追女仔都好正常姐。」

你意識到,Shirley有少許在意。

(Shirley對你的好感度=47,愛情度=23)

你嘗試:「普通朋友黎嫁!」

Shirley:「玩下你咋,傻瓜!」

你:「哈⋯⋯咁我地馬上起行去買禮物啦。」

*

現有金錢:$1650

你想買咩禮物?(全部$400)
A-公仔(Shirley話,適合可愛型既活潑女仔)
B-水晶(Shirley話,適合貪靚、迷信既女仔)
C-花束(Shirley話,適合藝術型,中意虛榮既女仔)
D-朱古力 (Shirley話,適合實際型、貪食既女仔)
A
其實大家想追邊個多啲?
突發
係度澄清一下,我寫呢個故之前、幫主角間學校改名之前無Search過⋯⋯所以唔知道真係有間中學叫呢個名,我想講既係⋯⋯其實我無心影射間學校純粹同名,發生於香城既平行時空

#聲明

本故事內容純屬虛構,如有雷同,實屬巧合。

故事發生於香城,屬平行時空。

大部分角色名稱是隨心取的,與現實人物無關。
d
溝素心

你問左Shirley意見,最後決定買朱古力。

點知到你真係俾錢買既時候,Shirley突然好大反應。

Shirley:「你出手咁闊綽既?成$400蚊既朱古力都買得落手?你識左人地好耐咩?」

你:「唔係呀,識左一個禮拜咋。」

Shirley:「咁咪係囉,我地做KFG都只係得$300一日,你姨媽又俾咁少零用錢你。點解你咁捨得?你鍾意人地呀?」

你:「咪講左囉,我地只係普通朋友,暫時⋯⋯」

Shirley:「暫時?哦⋯⋯衰仔!如果你有鍾意既人,一定要同姐姐我講呀!」

你:「咁,如果你都有中意既人,你都要同我講喎!」

Shirley:「好,我地勾手指尾丫。」

你伸出手,勾一勾手指尾,先發覺Shirley隻手好滑,唔知佢用咩潤手霜呢?

(Shirley對你的好感度=47,愛情度=25)

現有金錢:$1250

你同Shirley講,聽日9月10日,會去你地工作既KFG食Lunch。

Shirley:「你又送禮又夾份請人食飯,人地會唔會唔領情嫁?」

你:「當做個朋友姐。」

Shirley:「車,你咁既心意,真係甘心只係做朋友咩?男仔諗咩,我都好清楚嫁!」

你:「你又知我諗咩?」

Shirley:「你請人食飯,都係想食左人地姐。」

你:「咁,你俾人食過未?」

Shirley突然紅都臉哂咁話:「咁⋯⋯咁又未,不過都就快俾人食嫁啦。」

你:「邊個想食你?咁重口味?」

Shirley打左你一下,然後問:「咩重口味呀?姐姐我好失禮咩?」

你:「邊個想食你呀?講黎聽下?」

Shirley:「呀Jason囉,佢話想約我行街食飯。」

Jason係你地打工既KFG分店經理,同時係一名MK佬。

你:「咁⋯⋯咁你點答Jason呀?」

Shirley:「唔知喎,我都未答佢。」

你:「唔好應承佢呀,佢好MK,唔知係咪玩玩下。」

Shirley:「嘻!你緊張我呀?」

你:「先⋯先唔係。」

Shirley:「我聽日返工呀,你帶你個女同學黎俾我睇下?」

你:「好呀。」

*

約會完左,你送左Shirley返屋企。

(Shirley對你的好感度=49,愛情度=25)
好感度同愛情度可唔可以寫埋加減幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞