【互動故】《戀愛模擬器》

474 回覆
22 Like 2 Dislike

Shirley放工了,你選擇左同佢一齊⋯⋯渡過中秋夜。

Shirley提議,不如你去屋企、見下你姨媽。

(唔通行「姨媽政策」?)

你:「唔好啦,我未試過帶女⋯女性朋友返屋企架。」

Shirley:「呵,咁我咪做你帶返去既第一個女⋯女性朋友囉。」

雖然你智力得1,但係都睇得出Shirley對你或多或少有啲好感。

呢個時候,你諗返起你讀過果本《把妹達人—好感篇》,Shirley對你有3個IOI。

似乎⋯⋯可以再進一步?

你要唔要冒險?出其不意牽Shirley的手。

*

延伸閱讀:

IOI 是Indicator of interest 的縮寫,意思是興趣指標。

ioi是你的目標受你吸引或對你的話感興趣所發出的提示。

大多數是非口語跡象,表示女人被你吸引了。

女人被你吸引時會發出訊號:

她經常發笑,或問你很多問題,或開你的玩笑,那也是對你有興趣。

女人講身體一直朝向你。即使你稍微轉身離開,她也會轉身面對你。

*

(暫時,Shirley對你的好感度+1=50,愛情度+1=26)

(注意,一牽手就無得返轉頭,Shirley同你既關係會摻左雜質)

(提示:星期日解鎖,可以去教會,智力+2,並且可以邂逅新角色。)

最後,你決定牽Shirley隻手?定係靜觀其變?

正評此回覆-(可能可以開始你的初戀,亦有可能失敗)

負評此回覆-(識多D新女先算,而且拍拖好煩,寧願保持曖昧,漁翁撒網)

你經過內心交戰之後,選擇左冒險,嘗試拖Shirley隻手!

係條街,你係Shirley後面,一野揸住佢隻手。

你緊張到個心卜卜跳,唔知道Shirley會有咩反應呢?

Shirley另轉頭,呆左咁望住你:「⋯⋯⋯⋯」

你小心翼翼咁問:「我⋯我可唔可以同你拖手呀?」

Shirley:「唔可以!」

你驚惶失措咁講:「下?」

Shirley笑住咁講:「如果我話唔可以,你係咪就會鬆手呀?」

你:「係架。」

Shirley:「你真係A0,唔係扮架喎!呢啲時候你應該話:『就算你唔俾,我都會拖住你隻手嫁啦。』」

你:「下?咁咪變左非禮囉?」

Shirley:「咁你而家⋯⋯係咪好想我大叫『非禮!』,然後鬆開你隻手呀?」

你傻笑一下,笑而不語。

(Shirley對你的好感度+6=56,愛情度+4=30)

你體內荷爾蒙突然失調,非常之興奮,咁大個仔都未試過咁開心。

拖住Shirley返屋企果段路,可能係你行過最美好既一程。

你記起你未執屋,唔係幾好意思帶Shirley返屋企,就想推佢。

點知Shirley話:「唔緊要啦,我都想睇下有幾亂。」

你返到狹窄既屋企,一開門,你表哥就話啦:「仆街仔,嘩!你⋯⋯你帶女仔返黎?仲要咁靚女既?豈有此理!」

姨媽係廚房炒緊菜:「咩話?進仔帶女仔黎玩呀?」

表哥:「係呀,個衰仔帶女仔返黎呀。」

然後,你姨媽好熱情咁塞Shirley食月餅,一齊食飯既時候仲問長問短。

你姨媽好煩,搞到你想落樓下公園,同Shirley二人世界。

落到樓,點知Shirley突然間話:「呀進,不如我地都係唔好做男女朋友啦⋯⋯」

你:「下?點解呀?係咪因為我姨媽太煩呀?」

Shirley突然眼泛淚光咁講:「唔係呀,呀進⋯⋯我覺得我地好似進展得太快啦!我唔想失去你,你仲係A0,而且我地仲咁細,好容易就會分手,不如今日就當咩事都無發生過啦,好唔好呀?」

你心諗,下?屌呀?女仔真係好蠱惑,又善變。上一秒仲拖緊手,下一秒就話要分手。

你:「Shirley,唔好離開我⋯⋯」

Shirley:「對唔住呀,呀進⋯⋯我諗清楚啦,我知道⋯⋯我知道男仔都係中意拍散拖,到玩厭左既時候先會認真搵個伴侶安定落去。我拍過三次拖,三次都係遇著衰男人,我真係無信心可以同你開花結果。但係我地可以做好好既朋友。」

你:「可唔可以送你返屋企先分手呀?我仲想享受同你拖手既最後一段時光。」

Shirley突然擁抱住你,喊左出黎。

你地一齊喊住返屋企,你對腳似乎知道你既心意,腳步都變慢左。

即使不捨,始終要歸家。

街燈昏暗,卻照亮你的寂寞。

(你經一事長一智,智力+1=2)
*

9月11日,星期日,你既心情好差。

因為琴日見左Shirley、春枝、鈴音同素心佢地,所以要下個星期先可以再約。

你決定做咩?
A-到KFG打工賺錢(+$300,仲有得同Shirley見面)
B-返教會(可以智力+2,可以識人,唔好問我點解可以加智力,我都唔知)
C-到酒吧訓練魅力(因為聽日都係假期,所以可以去,同埋有機會識到蒲妹,-$200,魅力+1)
D-聯絡呀健,Maybe中途轉基
女人真係好蠱惑
做耶撚
㗕耶蘇
去酒吧練魅力
男人不壞,女人不愛

你選擇左返教會崇拜。

因為你琴日經歷左第一次拖女仔手同失戀,心情好複雜。

來回地獄又折返人間,所以你決定聽人講下穌哥,調劑一下心情。

間教會係正樂道中學隔離,叫樂道堂,係好多樂道學生同老師都會返既教會。

*

你坐左係一個活潑可愛既女仔隔離⋯⋯

個女仔突然間問你:「咦?你新黎架?」

你:「係呀,我係樂道中學4C班既學生,我叫史進。謝多多指教。」

女仔:「我叫Hestia,讀4A班。多多指教。」

你同Hestia搭完嗲之後,先發現佢唔係一個虔誠既基督徒。

佢信耶穌又信佛又信星座,又戴水晶,玩塔羅牌更加係佢既興趣。

所以Hestia仲有一個花名,叫神婆。

你地都幾好傾,仲交換左電話。

(Hestia對你的好感度+4=24,愛情度+1=1)

(你的智力+2=4)
*

今日係9月12日,星期一,不過係紅日,所以唔洗返學。

你決定要做咩?
A-鍛鍊(+1力量)
B-補習(+1智力,-$50)
C-去KFG打工賺錢(+$300)
D-去商場買野
注意:
現有金錢$1250

力量=7
魅力=11
智力=4
B
C
E 同耶蘇吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞