香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike

主要係粒電太重
你要行遠d 載多d野 就要更加大粒電
但用氫就接近唔變
所以用電係大型車根本唔化算
你就以為發現新大陸

屌你老味你真係On9嘅
你自己諗就貼落人地度。

今個Post仲衰,撻一種technogloy 出嚟(nuclear fusion)就覺得可以解決全部問題。

無人話新大陸,我由頭到尾只係講要砌圖,但份砌圖好撚難砌,唔好講準時,砌唔砌得成都係問題。
電動車技術門檻低(個人睇法)
同埋呢幾年做起左
社會已經有一定既mass acceptance
而FcV 成本貴好多
淨係fuel cell 入面d platinum 已經好貴
仲要唔知會唔會poisoning
所以私家車應該係ev dominate market share
同電L一樣
Elon 爸爸話氫能唔理想既
制氫方法有好多
唔通你要等nuclear fission出嚟先開始行呢條路?
一日nuclear fission唔出嚟就乜都唔做?
呢樣嘢我細細個都話十年廿年會有,但依家呢?商用隨時30年內都未見到喎。

既然話搞氫嘅大前提係電夠平夠多,咁主要問題係啲電邊度嚟。
要meet 2030嚟講,搞RE頂爛化石燃料個市場都係一個方法。
個人認為到2040都已經偷笑但應該都早過nuclear fission
你白痴㗎?
無產業鏈你有閪本事去搵人用?

我工科出身但都唔會好似你咁睇唔起商業運作無商業無市場無金融,連基本出糧搵人做都無,搵義工做呀?

仲響度乜科乜科成隻小學雞咁
用氫不如用氨

用氨不如用氨電混能
呢到補充少少
可以用offset係 carbon neutral
Net zero係唔比用carbon unit
所以唔同國家定義都唔同
強國就係碳中和
你岩,我成日搞亂左
有氫你想合乜都得,氨都合得出,直接反應生電都得。

但我就唔明你有乜理由可以話用混能。

混能係中間方案, 以前係電池唔夠大充電點唔夠多先出現嘅折衷方案,係唔明你有乜理由要走回頭路。

現實泛用性到依粒電池 應該拿硬Nobel Prize
其實兩睇
呢樣野成效冇咁高係真
但其中最大作用係迫商家佬講環保 焗佢哋用RE 新興能源
我估佢意思係ammonia fuel cell

其實差唔多野黎,NH3同N2,green ammonia 都係由電解完變h2加返啲nitrogen落去而黎 ,ammonia運輸技術成熟不過ammonia本身有毒
我記得有個運輸氫嘅方法就係話溶咗啲氫嚟運輸,好似就係氨?

但效率嚟講,溶劑/載體=多舊魚,如果可以直接利用應讓都係用咗佢先。

否則好容易出現捐款$100俾NGO,得$10去到目標,有$90去咗NGO度差唔多嘅問題。
師兄你講個樣太深我唔識

但煤氣應該係pressure swing adoption, PSA分解氫出黎,個emission 係一9樣,仲用多小小電
又係呢d cap水野
之前電視廣告係咁吹中國d氫能巴士
已經諗緊係咪又想sell埋落香港
香港又唔撚係零下幾十度氫你老母咩
又要起站 又要買車 一定貴到癲
仲未計點儲存 點環保製氫
冇記錯製氫係冇製氨咁環保

氨係你自己啲尿入面可以揾到

至於點解係氨電混能係為咗彌補氨氣初期推出市場可能加氨氣冇咁普及同埋氨氣背後條supply chain未成熟

所以冇錯的確係中間方案

但你話由氨電混能轉去純氨係咪有好大誘因?我又睇唔出純氨有咩咁勢不可擋嘅優勢,反而氨電混能好似仲好過純氨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞