香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
唔好講咁深 人地程度可能去到 cracking reaction

我就好環保既 用再生能源 bio fuel 整alcohol 做starting (不過得巴西有咁既條件咁玩)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Photocatalytic_water_splitting
係有研究整緊催化劑 用陽光photocatalyse 水分子 咁就唔使用電
你自己講錯左最重要果個字笑鳩你有咩問題
錯字先仲要話人文盲, 柒左就算啦
Nuclear Fusion
我打錯H2 (氫)變N2

氫係氣態時候(in volume) 個energy density 係天然氣1/3,所以一定要加壓/液化運輸效益先高。

有research研究過,將氫變氨運輸效能好過/安全過用高壓氫/液氫 ,運輸黎講氨係其中一個大路運輸氫嘅方法,既然都運開氨,所以好多人提倡end use 直接用氨唔洗轉返氫啦
up 姐
不如有乜電池技術唔係 由 西方社會研發出黎

好老實我都好想有 香港人有研發

但咁既社會 直接買起人地技術應用 算鳩數吧啦

偷呃拐騙
你睇下氨個成份先。
人尿收集+提煉成本仲高過用煤煉氫就無謂啦。

>點解係氨電混能係為咗彌補氨氣初期推出市場可能加氨氣冇咁普及同埋氨氣背後條supply chain未成熟

所以點解我都話氣轉氫都係中間甚至起步方案
但你覺得有冇時間將油>氫呢樣嘢,中間再攝多樣氨落去?

我就覺得無。
你搞壇新嘢取代舊有用緊嘅嘢已經係難,叫啲人再轉一次就難上加難。
Nuclear fission有咗好多年啦,大亞灣咪係nuclear fission囉
依家就係想第四代nuclear fission爐既溫度可以直接熱解水做氫
但實際carbon sink pool 最主要係ocean 入面既algae

你講緊deforestation 只係環保左膠 既稻草人
之前唔係話氫能熱轉化效率太低?
直接入返油算啦
又係呢條撚樣
你唔識唔好再扮識,鳩up 小陣得唔得啫
香港已經係天然氣為主
煤佔個比例仲少過核加reusable
氨儲存同運輸易過氫
以前唔係話7月份到香港咩
你係咪想話fusion
系你老母
師兄識啲野,我都對呢項技術好大期望,東大做左個photocatalysis production site,張paper 入埋nature
壓縮左
個密度無咁低
唔會升起

利申:中三讀物理
不過氨都有佢危險幾毒下,要簡單嘅氫用甲醇、配合其他燃料例如 dimethyl ether。
有部份可能係,但係唔係主力
Overall嚟講啦biofuel 係環保好多
中電就係

佢可能剩係睇港燈fuel mix, 雖然都50 50左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞