香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
到咗2047會點?
好多嘢起頭都係天價,嗰架運氫船全球第一唔知定第二架,太多嘢唔係嚟自成熟產業鏈一定係貴。

但睇返歷史,太陽能電池起頭係唔係天價?
係玩咗廿年近年開始效率提高到變得可以同燒煤競爭。

所以話前提係要電夠,用氫能去達成Net Zero呢個target先可以完成到。

至於Source真係預咗香港係唔會有咩產業可言。
香港呢啲叫做參與下,第時睇住啲能源輸出國玩成點再Pick a side啫。
氫個爆燃explosive limit 寬過LPG,townags同天然氣勁多,H2由4%去到90%,易爆炸好多,所以氫係香港法例下係當dangerous goods,比消防署管。同埋energy content 唔一樣,如果係液氫,個heat rate係LPG兩定唔知三倍,爆起上黎嚴重好多。
9up真係唔洗本
你未追post走嚟問我啲On9問題
#19咪已經講緊。

係你Background knowleage未夠.理解唔到走嚟話我無解
我相信生產同維護一部燒氫嘅偈
個過程所製造嘅排放/污染一定低過用鋰電推摩打
拋書包都做下功課先
所以都話唔睇好。

就當你設計到一個好安全嘅罐出嚟
要去到政府承認係另一回事

產業鏈好難形成。
同埋同等動力下燒氣轉氫嘅排放係低過燒油

計下carbon footprint 啦on9

啲氫氣唔係天跌落嚟
所以而家轉氫係幫手搞規模,而唔係降排放/減碳
佢應該唔知整氫氣嘅efficiency幾低
Street side pollution 少好多已經好好
路邊少啲廢氣
人冇咁熱都開心啲
環保撚會同你講冷氣仲可以開細啲
仲要價錢平過油
運輸署唔該唔好再批加價
其實net zero 係玩計加減數啲business 野黎,你睇下GHG protocol 個計法,煤電變氣電當中減左x emission,個x係可以用黎offset返個emission,我有時都諗,屌騙案黎嘅

太陽能發電從來同唔到thermal generation 比效能,同埋RE係貴,但未去到天價。所謂嘅唔成熟其實有數得計,好多report 會計到幾多年內個價錢drop到幾多,剩從香港2050 target 講, 想減transportation 個20% emission,氫係車嘅應用唔係幾feasible。
不如用現代科技整返飛艇
一炒車變氫彈
井底就收皮啦,人講你又講
一 d 批判思考都冇
我最多咪講錯carbon zero
但你班口水狗功課都唔做

https://www.politico.eu/article/100-eu-cities-commit-climate-neutral-by-2030/

Energy density 高,但 Specific energy 低。輕過空氣,漏會漏上天好快冇晒,唔會積聚,淨係室內要小心啲。(同埋火焰難睇)
* 調轉咗 volume 同 mass
呢個係碳中和
啲utility 減排壓力大到癲食埋交通個20% emission
行到山路,過到兩年先講喇 之前啲byd 的士 ,電動巴士全部都跪晒
睇下架車邊度造
文盲?咪講左講錯carbon zero
可以升起一次
😇
💥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞