香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
比較啫,你呢個係幾特別,飲咗食火嘅酒精,甲醇都有污染乙醇嘅風險。氨夠會氣化,但有臭味漏嘅話易聞到。
噉 consumption-based accounting 都幾難分配嘅。
做開Carbon Audit?

我見你又識biofuel 又熟計碳數,以為你做剩底你冇講個間
仲有其他都有做嘅
應該話環保相關pj
下其實NOx SOx仲毒過carbon 唔係最後會mon埋GHG條數咩
Yes
但其實呢樣又會連去ESG個方面
點解綠色到嘅國家都係細國。
但最後睇你吸幾多
係同meteorology 有關多啲
農業國
仲要係人力為主咪得
氫氣球果啲好似係用氦氣
森林多,經濟活動少

乜都唔做淨係Keep住啲樹吸碳已經係Net zero

同埋人口 基建都有關係
本身人口少 排放又唔多 仲有資源豐富
香港出個街都被人撞撚死
法國啱啱話會起新核電廠,新款爐果度日本話會同美國研究新鈉冷快中子爐

睇台灣啲軍事論壇講歐洲能源政策,話歐洲能源政策其實係分法國派同德國派

法國派主張直接用核能發電,再用電力滿足大部分能源需要, 德國派主張唔好用煤發電先,改用俄羅斯天燃氣發電,等到2030年可再生能源成熟先再轉

俄烏戰爭之後,歐盟內部能源政策係法國派佔優
依加啲biofuel 唔係好多用農廢品/廚餘做原料咩?我見啲農業大國全部都話要大搞biomass/biofuel

諗吓好啦日本車
唔買返幾十架中國車已經偷笑
印度係咩事2070
師兄有冇跟開California 情況早排睇新聞見到佢做到net zero
德國其實好依賴法國幫佢頂,佢先可以咁開心殺哂啲煤再殺哂啲核。

個人都樂意見到核電工業有得走落去,始終佢真係平,可以抵抗到俄佬能源先。
但就算想搞新爐,除咗技術仲有個問題就係借錢。
依家要借錢難咗好多,啲銀行見你唔係新興又縮緊,整體都係非常唔願借俾核電工業,都係唔樂觀。
今年已經係,已經同中外合資簽晒約。
接嘅都係香港 強国pj
Btw啱啱睇完
佢net zero energy係全年計
同香港個zero carbon building 有啲似
只要on site RE generation > consumption 就係net zero
同GHG計法唔太同
想學嘢 可唔可以再講多啲
仲有冇多啲嘢教下我哋
講到核電,係台灣啲軍事論壇見過個台灣人話佢twitter follows 開果個平時乜政治都唔講既cosplayer, 係舊年冬天日本最凍果幾日大停電之後,出tweet叫日本政府快啲開返啲停產既核電廠
台灣問題係佢地震帶風險特別高,同埋搞唔掂最終處理。

當初話擺嗰啲地方全部都有政治問題搞唔掂。
擺支那門口如馬祖都搞唔掂,認真不如唔好搞。
飛船意外新聞,即將重現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞