香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
做到歐洲size拖頭先出聲啦
有得賣添
只可以用黎買餸,因為無氫氣站
咁要投資infra, 同電一樣, 冇charging station 都係死
而家hydrogen 個application 都係target heavy duty
heavy duty咪就係要穿州過省囉
出唔到州講乜鳩heavy duty
商業貨運會買架新車返黎等折舊,再俾時間你起氣站呀?你起夠氣站先好同人地推銷你架車
電一定易搞過氫,電網周圍都係,就算話宜家唔夠,都可以用負載管理系統,限比幾多電流
冇計,呢個係有雞先定有蛋先既問題
唔覺得電會易d
你真係唔知model S未賣街,佢係個個mall已經起定充電樁
依家係你有隻雞先好叫人投資開雞場
唔係你得隻蛋就已經同人話開雞場好好賺,叫人俾錢你孵蛋
日本開發左氫能20幾年,都放棄左
連日本出名硬頸國家都唔玩
邊個傻西諗到用氫能???

其實呢幾年都好多研究都得到同樣結論
就係氫能車比油車更唔環保

整氫氣用既石油比直接燒油仲多
然後佢地用電解水做氫氣
但其實係自己呃自己,因為電解水都係用石油做
之後又用太陽能,又呃自己多一次
用太陽能點解唔直接用電動車???
於是前年日本終於放棄左氫氣車

然後今日香港神人出現
日本人心諗:終於有老襯接火棒,thx a lot
美國陸軍話儲電池既能量密度追唔到化石燃料,所以唔會考慮用儲電池車
叉電站周圍都有啦,你訓撚醒未?
但更加唔會考慮氫
佢屋企點火水燈
個big picture 係 energy security, 冇話邊個唔得既
所以先話咩biofuel, hydrogen,etc.
佢可能係

認真外國獨立屋要加有幾難,頂得順慢叉家用插座都得
https://www.emsd.gov.hk/filemanager/tc/content_393/LPG-Filling-Station-CoP-2020-CHI.pdf

睇吓機電署對石油氣站地點嘅規管,如果香港起氫氣站只會更加嚴,因為氫氣仲易爆

會唔會dc9一炒變小型炸彈
其實你講嗰啲好多都唔係問題

好多時用電極高嘅產業,都會搬近發電站,將輪電損耗同成本減到最少。
唔明,你睇下青山電廠隔離嗰啲咩嚟?

一樣道理,如果有朝一日電解氫係Feasible嘅,氣廠搬到電廠附近又點話呢。
如果唔計D 礦車同Road train
Semi 已經係美國叫Class8, 36tons,最大級別
美國法例上限要合法係馬路上行上限已經係36tons
正常40呎櫃拖頭都係30tons max
佢係做拖頭已經係上限,佢唔係做工程車
放棄左呢樣科技80幾90年
如果係小型飛艇,無可能夠現代飛機靈活,就咁諗唔到有咩用如果玩到要代替車,不如用直升機

如果係興登堡號果d大型飛艇,應該可以搞到好似郵輪咁,雖然慢過依家d大型飛機,但可以多d空間有娛樂設施,可能會有少少價值既。
原來係咁
呢d野我就唔識,但一個簡單邏輯:講到氫車咁無敵無缺點咁,點解全世界無人用???咁一定係有d致命原因既
所以咪話儲電池既能量密度滿足唔到長途重型車需要

北美拖頭size係大過歐洲size 好多吓,Tesla係話佢地做唔到歐洲size既儲電池拖頭
明白, 但係咪要現有highway 改道去經電廠?
btw青山電廠隔黎咪煤灰湖囉
而家整hydrogen 太貴同唔環保
鋼廠呀

你起得電廠點會無路,條路運埋氫利用率咪仲高。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞