香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
《只需…設立加氫站,將煤氣內的雜質吸走,則會餘下純度百分之九十九的氫氣》

同中世紀神棍練金術一鳩樣:我只需要將一粒元素塞入金屬成份表度,就可以廢鐵練成黃金嫁啦
講就好容易,做起黎個技術好複雜呢
我記得睇過個UK factory節目講提練火箭燃料級既燃料,要將原料放係10幾層樓商既加壓塔,加熱到一千幾度,先分到layer提取純氧純氫呢D物質
所以冇可能一個油站仔可以夠規模放機器,就咁用家用煤氣/天然氣起氫油站囉

利申:冇讀化學 記錯既話屌細力d
其實你知唔知個energy density爭幾多
16-18年 teslun好鍾意笑toyota玩氫能唔夠電車減碳,有時見到九巴架國產電巴循環線真係笑而不語,每個月總會見到次i3公司泊佢車尾睇個尿袋咩事
有幾多個係市建局呢啲半黨企
某間劏場發展商直頭有電位無駁電

房署就鎖起晒開得幾個

咁當然infra 係逼出來, 但我睇唔出政府有做過
拆停車場佢就識
電巴咪又係BYD

不過你都唔好話, BYD 係反出口返去英國同日本, HINO 部電巴實際上都係BYD 技術

歐美我諗要靠teslun 出部電巴先得, 靠傳統大車車廠只會同中國合作

緊係唔知
energy storage 係電池同chemical bond
係完全唔同level
呢個亦都係電車既一個問題
明明電車氫車大家都有唔同優勢
但呢到只可以得一種意見
一定要係電車好
咩氫車呢十幾年得d偷雞技術
氫車技術其實重有
fuel cell/同個hydrogen storage tank
不斷都有人develop 緊
但fcv 技術上要求高好多先可以砌到部車
但電車簡單好多所以可以咁普級
其實所謂氫能車咪又係電車
真係直接拎來燒好似得toyota 研究緊, 其餘都係拎氫透過燃料電池轉電再推郁部車

私家車都算, 但係去到巴士舊電係重到食左20-30個位左右
岩呀 fcv 都係出電推架車
而家就講大型車粒電重到hihi
續航力差 唔efficient
所以先話試下fcv睇下用唔用到
當然係咪zero emission
就你知我知大家都知啦
漢思能源 擁有約15.56%股本的匯達交通於上週五(4月29日)啓動全港首輛雙層電能巴士,該電能巴士由內地威馳騰(福建)汽車有限公司生產,去年已抵港完成檢驗及測試程序。雙層電能巴士配備450kWh電池,預計續航距離逾200公里,最多可載113名乘客,共設79個座位及34個企位。這巴士將於本月開始通行全港各區巡回展示,然後才正式投入服務。匯達交通董事、漢思能源有限公司行政總裁楊冬表示,公司擬於今年7月引進全香港第一輛氫燃料電池雙層巴士,同時匯達交通承諾將於2045年全面使用零排放巴士
之前比亞迪d電巴去左邊
狗巴啲單層行緊架
又到cap水時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞