香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
係有人做緊algae biofuel㗎 但仲係太貴未商業化到
所以話得巴西有條件咁玩

除非biofuel 轉化技術 能夠搵到一種enzyme 或catalyst 更加提高個rate 咁就唔同講法
日本仔好似搞咗好耐氫能車
個引擎會唔會靜D?
有好多其他hydrogen carrier,化學嘅LOHC、alkanol,物理要先進嘅MOF同graphene、CNT等。
我睇法就唔係油>氫中間攝個氨

係直接襯而家氫都未起步就一步由油>氨
香港嘅biodiesel 係廢食油整
仲要香港少人用
佢係講承諾世紀末0排放 唔係2030/2050喎 2030係climate neture
係架,但人類歷史上處理液氨有經驗過液氫,法例上好多國家處理液氨上冇咁嚴,冇記錯氨好似係某啲肥料原材料,所以呢排吹得好行下
鬼叫儲電池既能量密度太低咩
技術上係環保
只係實行同規管可以點做好d 姐
歐洲其實都推行緊唔用食物, 要用food waste
同埋好關注indirect land use change
空氣電池加水係真嘅,但「燃料」實際係金屬電極要換(回收)。
Scope 1 2就係
計Scope 3就幾肯定所有city都會收皮
係,我C & P佢但無spell check,我係想講Fussion

如果佢真係講fission就仆得街,唔好講制氫先,根本成個核電工業縮緊,除咗中国之外真係唔知邊個仲搞到新款爐。

但個人嚟講其實對核電無咁Negative,好似法國咁搞到全歐電價最平其實唔錯,但核廢料最終處理都係少數國家做到,好難成氣候。
少量吸入methanol係會致盲

Indeed, small amounts of ingested methanol are sufficient to produce acute destruction of parts of the central nervous system leading to permanent neurological dysfunction and irreversible blindness.1–3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1771266/
如果爆炸會點
除咗堆田區,焚化爐亦可以製氫,而且有得處理膠。
Btw 師兄,我想問你係咪做/做過utility
我都想香港真係搞返個高科技焚化爐,冇污染之餘仲可以掘返堆填區啲垃圾去燒釋放土地去起樓
香港好似冇Pyrolysis
嚟緊個焚化爐唔知有幾多量
而家得T park
仲要堅持人地笑佢用錯term係人地文盲
自己講到成個意思唔同左都可以屈人錯,正
幫過兩電做嘢算唔算
咪提

香港真正嘅垃圾分類都搞唔起,就算消費者有分,因為無人收無人做仔細分類,中間處理一樣同你撈返埋一齊去堆填區掉。
搵鬼去燒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞