香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
石油氣遠比氫氣安全
充電時間都係效率一部分喎
所以咪話打漏咗

要全面取代油車,氫車係藍圖一部分

理論上,氫甚至可以倒轉由二氧化碳合成返做煤氣,家用燃氣同一定要用燃燒去達成目標嘅工業都仲有得保留。

但前提係電呢樣能源供應要足夠便宜同足夠多,係講緊要平到漏多到唔幸嗰隻,先會有經濟誘因去玩氫產業鏈。
香港唔引入支那綠電,一日都無可能Net zero㗎喇。
但支那自己電都唔夠用邊會得閒俾咁多你。

新加坡都係咁,但理由倒轉,係馬來西亞唔肯賣俾佢地。

預咗香港同新加坡呢啲超小型但發達經濟體會響Zero Emission呢樣嘢包尾啦。
講緊煤氣制氫咪又係由fossil fuel

點樣減排
唔一定要充電
點解唔直接換電呢?
同樣馬力下,燒油排放大定係燒氣排放大?
係你仲未明

煤制氫只係一個過渡,同發電由燃煤轉燃氣一樣,唔係一下子唔用Fossil fuel,而係轉做氫呢樣排放無咁大嘅能量載體先,先再將呢個載體生產源頭由天然氣轉去電解氫。
同樣馬力下,燒油排放大定係燒氣排放大?

燒氣大啲

你唔係以為燒油呀
制氫背後carbon footprint 幾撚大

你知唔知 又係啲一知半解既垃圾

見到電車以為完全零排放
儲電池既能量密度太低,做唔到長途運輸
換電呢個玩法得台灣Gogoro叫做成功。

但只係講緊綿羊仔咁細部,可以用人手由個用家自己換先有經濟效率,仲要由單一公司壟斷市場,先可以控制到隻隻車都用嗰隻電。

私家車電都未統一,何況係大型車輛。
統一電池規格同統一更換流程呢樣嘢仲難過燒氫

依家啲電車舊電碎濕濕咁分散擺先攝得落,仲話換
大型車嗰舊就重到仆街,下下換電要搵人操作起重剷車兼接駁高壓電
仲未計換電站呢個地方你點樣堆放咁多大型電池。
氫氣咪又係石油crack 出嚟
其實睇地方同school of thoughts,個人睇法係依加大部分能源入口依賴地區,未搞掂個氫源就搞終端應用冇意思,我就算當你廿年後,有足夠氫源,之前個個終端應該技術都會嚴重落後,冇參考價值。其實政府都知架,不過佢鐘意玩gimmick野懶係跟世界發展咁。

Hydrogen 係energy carrier,其實依加hydrogen economy 入面,最難唔係製氫係transportation,個transportation cost 分分鐘貴過個電解制氫成本,仲未計入氫去車之前加壓到700bar超高壓加氫站個成本。早幾個月日本由澳洲入口第一批hydrogen,簡直天價。

好似加州澳洲RE咁豐富嘅地方,hydrogen economy 先feasible,用hydrogen做燃料,一係用full cell 一係internal combustion,前者效能整低,後者好小用係車用行業。計埋成本效能安全等各種考慮,我覺得車行業,投資電池投術好啲,其實依加有差電速度勁快嘅電池,唔一係係鋰電池,不過未商用姐。
零排放?
2030 美國eu滅國
見到電車以為完全零排放:o):o):o)

你自己塞埋嚟話係我以為,屌你老母都On99
其實搵食車用氫都好合理,佢地一日行咁多路程,日日叉電咁轉cycle都易死d 啦
香港發電而家仲係燒煤為主, 天然氣為輔, 佢可能以為香港而家係天然氣多

一日仲係燒煤發電, 係唔會好得過汽油hybrid
香港夜景 用電多無得唔揀煤做主力
市面上大把on9 仔電車以為完全零排放

我順手屌埋姐

你可以解釋hydrogen點樣低排放未啊

on9 仔
響喉撚末日?
啲hydrogen天跌落嚟, 唔洗用原料整
用得呢d 再加埋支那車 諗吓會有咩發生 五毛出嚟啦 我又潑冷水啦
Toyota開始整直接燒氫嘅內燃機
已經做到5.0 V8 四百匹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞