香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
香港一定係用電最適合
有無可能每個停車場整個加氫站?
咁人哋笑鳩你有咩錯

都無話依家啲氫唔係由Fossil fuel做
都話咗依家玩氫只係減排藍圖一部分,要真係行好呢一步,下一步先有得玩落去。

但你講到除咗你之外,其他人就認為啲氫今日就已經係green hydrogen咁。

減唔減到排,係睇氫市場搞唔搞得起,拼唔拼得埋份藍圖,唔係同你講今日用煤氣產氫,跟住就已經係Zero emission直到永遠

如果真係用氫能既話
咪變番平時油站咁樣咪得
氫氣彈
個container 都會trap 氣架
你講錯左就已經係2樣野啦柒頭你講錯左最重要個term,之後話最多係講錯依樣?ching你黎搞笑?

你自己po出黎篇野都寫啦
寫明係Carbon neutral呀,唔係net zero呀
1)電太貴要做換電池嘅成本好大
2)電池咁重換嘅時間都唔會短
有心做就唔駛等咁耐啦
呢啲Model俾fund佬用,咁都要將啲名目整到一舊舊資產咁樣,有嘢俾佢地買買賣賣,始終目的係要有錢流入個產業,有錢先搞得起

同埋對政府都有so,有呢啲名目就可以去打劫啲大公司如Apple M$嗰啲咁。
其實你睇city 冇意思,玩計數架咋,焗一兩個城市係net zero好易,然後將emission 谷去其他城市到,香港都得添,買哂大陸核電,即日碳中和
外國有條友發明出用水做燃料嘅車
唔知真定假
其實用大型車用電 係唔太work
因為粒電池其實好重
大型車個粒更加重
所以你粒電入面既energy
其實有一部份係用嚟推郁自己粒電
但hydrogen 能量密度高好多
就算大型車只係要加大少少個hydrogen tank 就得
液態氫……..
排放水分…即係疴尿
新聞圖片:英國巴士
現實生活:中國巴士
整個電動車用尿袋咪得
應該係用green energy source
將water splitting 出返H2同 O2
嚟做fuel
1. 你又唔係1架車就要做多1架電
同gogoro一樣點解又會係問題呢?
2. 已經有車試緊呢個concept
換電都好似只係4,5分鐘
係耐過加油, 但相對之前至少要差電個幾鐘絕對係快左好多
坊間有個說法,碳中和其實係資產大轉移,轉移走啲油公司啲錢。

我諗我2050年都未死嘅,到時再見證下呢個initiative嘅成效係咩
氫搞得起 但搵唔到green energy source 有西用咩

科學家早鳩幾10年前都知道hydrogen fuel 零排放

你就以為發現新大陸

一日無nuclear fusion 啲hydrogen 都係70% 由fossil fuel 整出黎
而家個個衝買電動車,真係出氫能車,啲電動車咪冇人買,二手價應該冧到仆街。
核分裂一樣可以用熱力製氫。
係呀 用nuclear fission 3rd gen 已經好green
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞