香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
仲有水泥廠,都係啲用電量大嘅工業。
有路, 但得一條線囉, 以前番電廠
你確定真係咁先響電廠隔離?
你睇下紹榮點解由將軍澳搬去屯門先
其實一日發明唔到同汽油一樣咁高能量密度既電池
一日都係晒鳩氣
全球第一部車係電動車, 但點解之後會變左內燃機主導
係因為啲人搞唔掂舊電

而家啲電車舊電全部重到hihi, 某程度上都係能量損失
例如tesla 舊電成400幾kg, 當一個人70kg 計, 即係你每日揸部電動車出街係無啦啦車多左6個人咁重舊電, 而電油多數都係50L 搞掂

而家可以做得2條路
一係就諗方法點樣可以做到追到化石燃料能量密度
一係就諗方法叉電叉快啲, 做返細粒電
否則電動車所謂環保其實只係9up
唔確定㗎

不過世界上好鐘意電廠同工業成堆圍埋一齊圍爐。
協同效應唔會無用
因為污糟, 你唔會放個電廠/工廠響城市入面
因為啲厭惡性野一定係堆埋一齊
唔通真係學唔知邊條柒頭咁講話區區都整一個焚化爐
好多人唔知, 石油氣車係唔建議放地下停車場
泊地下停車場係要閂總制, 咁當然好多人無理啦

氫氣車擺地下場有咩事, 肯定大大獲
仲要而家新停車場要地底先可以拎GFA Exemption
都算係一個協同效應

最唔想被普通人見到嘅嘢自己圍埋一圈都無咁易被人趕走先。

但唔係淨係香港呢種地少人多思維嚟睇

用美國嚟睇,如果你起一個電廠,周圍都係工業工業同工業
你供電供水供熱,起路呢啲基建成本可以有多啲人共同負擔,當地政府仲有稅收,係咪有so先?

好似日本嗰啲核電廠咁,淨係搵附近居民做飯堂打掃看更咁樣,已經夠養起成條個小鎮。
咁我相信係有既
但主因都係nimby
香港咁密集用ev其幾正, 但解決左差電先
點儲存已經係一個難題
香港私家車用EV 其實問題唔大, 你由屯門出到柴灣都係講緊50km
如果2邊車場都有電位, 跟本你出部細電EV 已經ok
例如Leaf 嗰啲

但香港有2大文化導致EV 唔可以做到好方便使用
1. 停車場唔會每個位都整叉電
2. 香港好多人泊爛地停車場 / 泊街 / 泊咪錶, 呢啲無可能叉到電
最後就要一部長續航距既電車, 但長續航距就正如我上面有講
舊電因為能量密度低而重左好多, 反而會損耗更多能源
infra 有排搞
所以唔覺得話ev 係有效既solution
化石燃料制氫有一氧化碳,會有電極毒化問題,最好係用電解氫氣。
infra有時係要逼出來出
新樓都話
舊樓嘅話,一個半個車主裝充電,好易比業主立案法團/管理公司卡住
某gas 廠黎present, 佢話起緊carbon sequestration
1. 停車場唔會每個位都整叉電

其實可以,例如凱滙
日本豐田都推緊氫能車
加速唔夠電車快,但充氣快過差電
適合巴士小巴公共交通使用
電同氫可互補不足
真係諗下好啦…
到時九成九係入呢啲咁嘅大陸車

咁乜嘢先係有效嘅solution啊?天才
唔知,知就唔會響度同你響度9up
點都要有個推手,無論車廠定政府

唔係又會去返雞定雞蛋嘅問題
同埋有說話唔夠lithum 整電池供應所有車輛
電車技術咪一路推進緊囉,能量密度,叉電速度,用環保啲嘅金屬造電池,叉電站數目。呢啲嘢一路都進步緊

而氫車呢十年剩係得啲偷雞技術,天然氣裂解,煤氣裂解,都係依靠化石燃料,起氫氣站就得個講字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞