香港研究引入氫能巴士 最快明年首輛試行

363 回覆
162 Like 11 Dislike
而家電動私家車都冇咁嘅range,都run 得幾順利
最少係美國由西岸揸到東岸都得
哂氣 香港講創科食咗屎啦
既得利益者譚餵豬咪揸住的士牌禁咗Uber囉
你夠charging station 就係, 同埋而家electric car 都係少數, demand 冇咁高
你要預計同一時間10幾架貨車一齊charge, 你infra 頂唔頂到? 貨車佬爭分奪秒,冇時間同你等差電
如果真係差半個鐘行640km 又唔會冇時間
一般貨車一日都未必行呢個range
連續揸6,7個鐘,司機都要休息喇
電解水製氫係貴嘢黎,依家主流都係分解天然氣/煤氣製氫,價錢平啲但唔環保,但同叉電比都係好撚貴

要氫能普及等到核融合技術普及,電價平到唔洗錢咁先算啦,但到時電車叉電一樣平到唔洗錢咁
咁呢段時間就係差電, 仲要好多架一齊差, 點manage?
有咩問題而家香港咁細,d tesla 咁密集都係咁
美國d supercharger station 成個parking lot 咁大
幾十架一齊差有咩問題
貨車wor
你意思係驚唔夠位泊
粒電個power
model 3 係 75kwh
貨車係250kwh

點會一樣
同埋唔想俾你揸春代
島國思維
https://electrek.co/2021/10/12/tesla-deploying-first-megacharger-charge-tesla-semi-electric-truck/
Tesla wanted a new charging station that could add 400 miles of range in just 30 minutes, and they wanted to guarantee low electricity rates at the station.

同D走出加州就冇氣站用嘅氫能車比較真係搞笑
wanted
兩者都係有infra 問題
電車個infra問題易解決過氫車好撚多
起一個氫氣站過百萬美金,但叉電站裝堆大火牛就得
所以我先講走出加州就冇氣站用
咁generation同 distribution 呢?
呢兩樣都係電車屌打啦
哦,點解呢
唔同方法有辣有唔辣,差在響邊個地方唔環保
外國唔知幾時先有超小型核電廠
或者要突破推蒸汽發電機個樽頸先得

照計covid死咗咁多人,應該排放又少咗
電由電廠直接生產,氫要用電去電解水再加壓
電拉條線去新電站變壓就得,氫氣要用氣罐車運氣
電廠唔洗upgrade?
現有電網又唔洗?
(好似係) ENERGY LOSS
爆起上來唔講得笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞