黑膠討論post 2

965 回覆
4 Like 1 Dislike
條隻碟近 頭/ 中/ 尾?

你隻盤係香港買定上網買?
不過就算香港有代理 都好大機會唔識整
頭 中 都有
係英京買
即係水貨啦
咁你要搵返原廠個email問吓可以點搞啦

所以買呢類產品最好都係買大品牌出品
有事上網都有機會搵到解決方法

好老實講,買呢隻盤不如買隻大廠出嘅全自動盤
因為所有嘢已經set好晒
唔會有Tracking Force ; Anti-Skate 同 Inner groove distortion
不過就冇得換其他唱針 (你部Tone咪一L樣)
tone 其實係Project 出,Project 算係現時其中一間最大嘅唱盤生產商
呢樣我真係唔知
但其實相對日本大廠Technics ; Denon ; AT...等生產唱盤幾十年嘅老牌大廠
Pro-ject都只係近十多年先興起

如果我再買唱盤,都只會考慮以上老牌日本大廠
搵到了
針壓問題、但你部機無得較針壓重量,但遇到一些炒魷魚的黑膠碟時,支唱針便會輕微跳起再落返隻碟,咁就變成重覆地播同一個位。 你試下播歌時水平線咁睇下隻碟係咪有炒魷魚,再試下搵隻完全無炒魷魚的碟試下
amp不如睇下cxa61/4040a(?)
新手想入坑黑膠,budget $3000 有冇咩好推薦?
係咪都係Tone turntable 或者denon dp300f好
另外想用耳機耳牛聽係咪要額外買唱放?平平地有冇乜推薦?
請問各位巴打呢部野買唔買得過?

Budget $3000 dp400都買到
耳機我唔熟 等其他巴打答
可以呀 細細部 都幾正
呢啲機係咪聽個響, 無嘢搞
我都有啲興趣, 好得意
部機要駁RCA、藍牙出喇叭既,就係唔知好唔好先上黎請教呢度D巴打
可以換升級唱針,但都冇咩嘢搞啦,依部好處係音質OK 嘅玩具盤

https://www.lpgear.com/product/LPGATN3600DLXSE.html
https://www.lpgear.com/product/LPGATN3600DLXVL.html
正正經經買個盤啦。現在黑膠唱盤都好平。去日馬睇下啦
就係冇位擺先問呢個好唔好
sound burger 要留意有底燥聲.
歌與歌中間會比較明顯.
新手入坑 想買膽機

之前試聽過 Cayin mt-45mk3 價錢可以接受
但唔可以試本身我想買嘅喇叭

預算 10K 之內有咩選擇?
諗諗下都係買個正正常常既盤算,請問各位呢個有冇問題?

Amazon買好似平香港好多,未試過Amazon買野,係咪就咁揀返直送香港定送集運倉好?

唔知你考慮用邊間集運。
B字頭果間有機會拆你箱repack.
呢舊野我寧願直運。有咩事可以嘈返amazon.
呢部野支針應該同soundburger 差不多,
藍芽出到 Apt-X , 應該稍比 SBC 好少少嘅。
好唔該,我睇左直運佢收我6千幾yen, 咁集運個價應該差唔多,而且直運佢好似冇計我10%稅
講漏左,留意返電壓係咪110V。 如果係要去鴨記買個降壓火牛。唔係即燒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞