黑膠討論post 2

965 回覆
4 Like 1 Dislike
同埋新版soundburger 真心唔算差
唯一要彈嘅係藍芽只出SBC。
Sony自家嗰部PS-LX310BT 都冇LDAC啦
不過除咗SBC之外,都support aptX嘅

不過唔知點解呢隻盤全世界都賣,除咗香港
點解唔鍾意rega
利申rega 用家
因為。。。唔夠位擺
我用緊cambridge audio axa25
打算直接放個盤喺部後級上面
project同teac四隻腳啱啱好放到
rega會突
但如果空間容許嘅話,通常都唔建議直接唱盤疊喺amp上面, 費事有咩諧震之類問題
可以嘅話,分開擺或者用架上下隔開好啲
新手入坑想請教 各路C兄

做咗少少資料蒐集,諗住買Audio Technica AT-LP120XBT-USB

主要係見佢評價唔錯,價錢接受到,同埋可以用USB

但想知道仲有咩嘢要注意?例如仲需要買乜嘢?

同埋有邊啲喇叭可以推介?

終於出返明菜 Wonder 膠, 封面靚到J死人
巴打講緊既係SN13?
請問內置喇叭黎講同價位呢部係咪幾好
請教下各位ching

噚日買咗部Sony PS-LX310BT,砌完啱啱聽時發覺啲歌嘅速度比正常快咗唱片嘅轉動速度同部機嘅speed一樣都係33,想知有冇咩可以做到
呢類唱盤基本上個Speed都係唔多啱。包括我用緊嗰部PS-HX500
照住片咁set就得。由03:05開始做就得。之前佢拆機可以不理
記住記住記住
用螺絲批紐要非常非常非常小心,要續mm咁極慢轉
https://www.youtube.com/watch?v=rAJrPbZylUA
呢部我都有。擺咗響房,都係一樣咁調教速度
https://www.youtube.com/watch?v=XL-LRQh2Hf8

其實呢類唱盤基本上全部都係用呢個方法去調教
你可以將部唱盤放響張枱,凌空凸出些少
直到底部個33/45兩個㝫可以比你塞到支螺絲批

轉盤放部裝咗RPM app嘅手機,一邊用隻手揸螺絲批向上隊,隊到盡再慢慢紐,你會見到部手機顯示個速度會快/慢咗。33 1/3個速度你大約調到33.3X (大約)就可以。轉邊一方向快定慢你睇返條片有講
千其唔好一嘢大力轉,會壞嘅
輕輕轉就ok

調較完33就調較45嗰個㝫,45轉就set返45 (大約)就得。
感謝ching你詳細嘅解說,等我都試下先
呢部香港冇行貨。你響邊度買架?
都係喺舖頭仔買水貨咋
呢隻盤都好多日本仔用緊
上Twitter...屌而家叫X,就會見到
請教下各位巴打
屋企唔大 budget 2000左右
想買個連喇叭既黑膠碟機
有冇好推介
呢個budget一律推介anabas audio gp-n3r
唔聽擺喺度都靚
都冇咩要注意
買多幾張膠
唔介意大陸嘢嘅話,edifier冇得輸
多謝師兄回覆

買多幾張膠 係咪即係買多幾張黑膠碟

Edifier 我見佢價錢都幾平 但係就要一條電線

會唔會有咩推介?

同埋其實需唔需要買放大器?
有源喇叭,即係要另外比電源嘅喇叭
基本上唔加放大器已經OK

初玩就簡單D好D

我而家最常用嗰隻唱盤都只係駁PC嚟聽/錄歌咋

玩黑膠唔使好似班HiFi撚咁講到咁複雜

黑膠唱片只係其中一個播放音樂嘅媒界
原來咁簡單都得

啱啱開始入坑 睇啲片 好似好複雜 而且好多都好貴

但係好想享受吓
黑膠唱片出現咗超過一百年
直至90年代初被淘汰嗰陣
玩黑膠唱片邊度有咁講究架
一個唱盤,一擴音機,一對喇叭,就係咁簡單

而家班HiFi發燒撚就係咁吹奏
要買呢樣買嗰樣,樣樣都貴撚到仆街先至話好聲

班仆街咪又係借呢堆所謂音響補品搵水魚
又唔好咁講,玩黑膠同玩hifi兩樣嘢嚟
唔少中年人有錢冇掟洗/退咗休,對佢哋來講幾廿個買套hifi都濕濕碎啦,補品算得啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞