黑膠討論post 2

966 回覆
4 Like 1 Dislike
pro-ject carbon evo

btw 本田雅人
佢癡Q 咗線呀.jpg
我自己電腦有隻ifi zen dac2
呢隻係咪都要經佢再出喇叭?
因為原本已經有插電腦 佢有冇得話切換而家邊個input做source?
比較多問題 thx
呢條癲佬
佢有條片教用wd40洗碟 「博物館」喎
唔識野想問下, 以前係唔知邊度見人講過, 而家D歌用digital錄, 就算轉返黑膠都冇意思, 因為黑膠應該係由頭到尾都係analog先啱

究竟有冇道理呢?
Jm9
咁係咪要我成世聽舊碟呢
我夠知而家錄音方法唔同晒啦
你屌係屌個錄音方法,唔係屌新出嗰啲黑膠
Btw 其實個個都個而家啲碟同舊碟有乜分別
知道、接受,咁咪買囉,唔接受咪唔好買囉,宣乜撚嘢戰
七八十年代已經有數碼錄音黑膠,依家聽一樣好靚聲呀,所以佢因為依家大部分黑膠hea 做衰聲就169打一船人,唯一可以解釋的原因就係商業原因
其實係,而家黑膠係form多過function
仲要有啲人貪方便,用bluetooth speaker播黑膠成件事唔知想點,digital>analog>digital

你都講左而家係digital錄,黑膠係無好到
所以要音質就直接聽lossless啦,最直接最簡單

除非你剩係聽最舊嗰啲真係analog錄既黑膠
如果唔係,你當黑膠係玩具/擺設就得
你需要嘅係一對active speaker有兩組input
你嗰對好似有兩組rca input, 所以冇問題
現實係對音質有要求嘅人只係少數
呢個盤唔使另外接放大器?
假設你揾到隻master得好好,而且analog既黑膠(仲要你啱聽既歌手/band)

都仲要睇你部機轉速同枝針夠唔夠穩定,隻黑膠乾唔乾淨,最後睇埋你個喇叭有無失真,先確保到你聽緊最原始既音色

要追求音質,玩黑膠真係燒錢燒心機
要phono amp, pro-ject 原廠一千唔駛
但你budget應該搞唔掂

點解呢啲內袋可以包唔哂隻碟, 漏條邊jm9
隻碟呢個位花左 dllm
靜音區冇所謂啦
當然不是靜音區我先屌, 可能個邊入塵un到定佢飛左小小出嚟, 總之呢度正入面花左, tak tak 聲
真心唔明, 內袋又唔貴, 最貼近地保護隻碟, 明明值得用好d
但成日開d碟用紙套或者好似呢個咁唔啱size嘅, 一開已經花, 好灰

唱片公司搵水啫
點會理咁多
真,所以我儘量唔想買新膠,唔係因為「冇音場」,而係因為太多粗製濫造,買返CD 版仲開心
係, 我都買到灰心
外國碟應該仲會買嘅, 始終無咁貴, 就算中伏都無咁肉赤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞