黑膠討論post 2

967 回覆
4 Like 1 Dislike
其實最主要原因係黑膠大概要數碼訊源(包括串流同CD)大概兩三倍價錢先做到相若音質,即係我依家用緊嘅串流系統大概一萬蚊,而黑膠系統早前換咗個接近一萬蚊嘅唱頭,計晒成套機接近三萬,終於叫做同串流果邊平起平坐。當然我黑膠果邊有啲嘢係冇必要嘅,例如用兩千幾蚊買條純銀線插phono amp,其實買條幾百蚊嘅 Blue Jeans LC-1 都唔差。但整體嚟講黑膠要講性價比都係嘥氣,始終當中涉及太多手工嘢,就算係大陸廠出嘅唱盤,甚至唱頭,有返啲正常質素嘅產品都無法比歐美日產品平太多
而家響各大Hifi有關嘅SNS
好多玩黑膠嘅都係近年因為黑膠熱潮先入坑
有幾個仲經常出去日本歐美等狂掃碟(疫情前)

買完碟返嚟又買到幾十萬嘅架生去玩
之後就個個變成黑膠專家

當有人Post啲佢地眼中嘅cheap雞唱盤
就話呢D唱盤唱針會唱壤碟
我都曾經Post過我部唱盤上去
即刻比人話呢D玩具唱盤唔入流

當開始流行用淘寶超聲波洗碟機
又話呢啲超聲波會令到隻點D高頻會冇晒
啲YT片話有證據,但都係呃流量多

但呢類人之後又會走去買3皮幾嗰部超聲波洗碟機
咁就又乾淨又唔會對碟有損害
但冇幾耐出咗部3K幾嘅超聲波洗碟機
個個走去買,之後就完全冇人再講會對碟有損害嗝嘅嘢

我都有部淘實洗碟機。但真係太嘈頂唔順
所以我都係用返傳統嘅洗潔精+化妝用海綿+過濾水洗碟

其實班所謂嘅黑膠專家買嘅2手碟
又話邊隻碟頭版係超級靚聲
但可能上一/幾手用家都係用佢地眼中嘅cheap雞盤cheap唱針播
又唔見話唱壞碟嘅
睇嚟巴打俾人話完cheap雞盤之後有ptsd
其實我覺得,只要唔係箱仔款嗰隻唱盤,唔係追求hifi 嘅話,差唔多用乜盤都冇乜,自己大致瞭解直驅/皮帶係咩事,鍾意咩款式、筆直夠就可以買
不過真係有啲唱針
真係會唱壞碟
認住圖中呢隻唱頭
支針嘅物料我聽有個多年整音響嘅師傅講過
話真係會傷碟

基本上大部份個樣扮晒vintage嘅連喇叭一體機
九成都係用呢隻針
屌我埋尻得佢地啦
咁都ptsd的話就死撚咗佢啦屌

吓吓要同人比,做人就好撚辛苦架
屌我埋尻得佢地啦
咁都ptsd的話就死撚咗佢啦屌

吓吓要同人比,做人就好撚辛苦架
其實我覺得聽黑膠碟都係自己享受為主要

唔同你玩錶 玩車 甚至相機

因為你根本上好難拎到出去同人比較

自己開心,最緊要
跪求大家,想問下筆直三千內,有冇邊隻唱盤好推介

上網睇過好多網站都推鐵三角隻AT-LP60X,但係同時又好多人小佢

跟住又睇過人介紹CoolGeek CS-01,講到佢蔗渣嘅價錢,燒鵝嘅味道咁…

想睇下各位仲有冇好推介,唔介意一體機
講真初玩唱盤,玩吓AT呢隻平價白動盤已經ok
因為所有需要set嘅野已經幫你set好晒
而且唱完隻碟又幫你自勫起針

而且我都見好多人用貴盤唔識set
最易出事就係inner groove distortion
即係唱到返內圈嘅track,會出現沙聲
幾靚嘅人聲會變豆沙喉
聽易弦樂類樂器最明顯
就算我隻盤換咗唱頭,都要set一大淪先搞得掂

呢個問題反而好少出現響cheap雞唱盤身上
我怕自己買其他比較高階少少嘅入門級,番黎唔識野玩到佢壞左
呢個樣嘅唔係全部都雞嘅。
我以前有部鴨記買嘅 Acoustic Solutions CD755T, 個針係類似呢啲款但聲唔差的。
買replacement 如果係淘三幾十就真係要小心。 以前出面有師兄提過果類針太粗,會唱壞碟。新出翻印果啲叫到有聲出就算咪OK。 幾百蚊果啲舊碟唔好拎黎較飛。
Crosley 果類玩具機有個好大嘅問題係針壓太重,有機會磨蝕啲碟。
以前都係咁架喇。大把當年叫二世祖嘅幾十萬搞套Hifi。 早幾年興返黑膠,一樣大把人鬥器材。
見識少,幾十萬個盤聽Canton pop 唔知聽到可以點呢。
啲雞針就係太粗,同埋唔知用咩物料整
所以真係會呢壞碟

Crosley 果類玩具機,我見YT有片測個針壓
夠膽去到成5 ~ 6g
一般唱針個針壓都係3 ~ 4.5g
咁事乎你點set,針壓重同輕聽出嚟都有啲唔同
唔一定話重定輕好
黑膠我當古董儲
我都係!
以前老豆都買開碟
加埋之前黑膠唔興嗰陣又有朋友送咗批比我
最重要就係我唔捨得掉
所以屋企嘅黑膠存量都唔少

我錄黑膠都係錄D冇復刻過嘅碟
或者係將我極中意嘅歌HiRes化
華納今年明菜四十週年狂出膠 , 我頂佢個肺, 就嚟買窮

可以去視聽展聽吓
唔使講到咁遠,近年越南就已經有一堆暴發戶狂掃hi-end 機,果種癲嘅程度諗起十幾年前嘅大陸
各位大佬,小弟啱啱買咗AT-LPX60 但係就唔知買咩喇叭好你有冇啲千五以來好推介!見啲人話漫步者好似唔錯
想請教大家用開咩store黑膠碟?
Ikea Kallax,但建議買四格同八格,再多啲格數會唔夠穩陣
感謝ching推薦
但屋企無位擺咁大舊野 諗緊買個木箱之類
想外國親戚搵一隻黑膠碟, 但周圍都唔見

想幫外國親戚搵一隻黑膠碟, 但周圍都唔見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞