黑膠討論post 2

967 回覆
4 Like 1 Dislike
越出越貴
serrini $888 一隻
唔係炒價
買咗,好聽
想請教下邊到有得買pro-ject嘅phono box呢
Ebay amazon
好聽又好聲
拍賣好多大陸佬...
日本拍賣好睇彩數
有時有好嘢放出嚟,竟然冇人同你爭
試過4嚿水執咗隻舊版佐井好子《萬花鏡》
想問吓大家有冇試過喺HMV jp 度用Buyandship 運啲黑膠返黎?

計過咁樣運返嚟真係平好多,但係上YouTube又見到啲人話HMV jp啲包裝好差,好怕運到返嚟香港之後隻碟爛咗
輕則崩角
重則壓彎
除非一箱咁買
林家謙啲碟好賣得
見Carousell 好多人高價放
呢隻重貨炒唔起啦
平過直運?HMV直運有得退稅
大家係cd鋪買新膠會唔會即場開封check碟?
我平時係cdwarehouse都會, 但今日係通菜街買諗住間鋪咁細又多人就廢事check, 點知就瀨野, 返到嚟打開花嘅, click click聲
二手先會check
快啲攞返去換啦
細鋪都可以換? 咁我試下先
新碟會花真係未聽過
如果包嘅膠係要用𠝹刀開嗰種,我懶得check
如果嗰件新膠冇包呢隻膠,或者係用膠紙封住嗰種膠包嘅話,我會買咗之後打開睇吓
因為呢啲膠套本身就人人都打得開
會㗎
我Amazon買碟都試過 又花個套又殘
JM隻continuum嚟my fav album
勁唔拾得退
印象中係可以嘅
Amazon 買碟有時都幾伏
可能我陰謀論啦
覺得出貨嘅人會恰你喺外國,退碟麻煩
所以會寄啲封套有損嘅碟畀你
一係你太好彩,一係你買得太少歐版美版新碟日版的話基本上一開出嚟就已經超靚仔,但歐版美版真係好易一開出嚟就花鳩晒
美版碟我盡量唔掂,除非淨係有美版
唔係驚花嘅問題,純粹覺得美版聲底唔啱自己
歐美碟未見過有花,但試過另外有其他嚴重問題
就係隻碟有暗病
明明碟面睇落好靚,但播到某個位,每轉一圈就會keep 住有卜一聲
有規律嘅卜聲唔有塵事,明顯係碟身出問題先會係咁
micro
新碟打開有一兩條好淺嘅嘅花痕都試過
但成隻碟花晒又真係幾誇張
依個情況我都有遇過,係佢哋隻碟壓得差。所以新膠我儘量唔買啦,要買都係買日版穩陣
試過美版全新冇花但炒豆好勁洗完都炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞