黑膠討論post 2

965 回覆
4 Like 1 Dislike
花晒都仲有得換,依啲真係要硬食
今日去左喇有得換, 比佢睇邊度花就ok喇
我經常買美版係大面積嘅淺花, pressing好有問題. 今次買 silk sonic 隻碟勁多塵不特至, 仲要有紙碎
咁好換到
係咪個窗望到天橋嗰間
個名同豬肉kol 一樣個間
開新碟如果隻碟冇附內袋,得嗰啲入碟紙
我會喺外面撐漲起啲紙,每紙同碟有空暗
廢事拎起嗰陣磨花隻碟
因為呢啲紙都有可能會整花碟
冇內袋,有可能運輸途中都整花左
如果得個紙套的話,就會即刻去洗一次碟先,洗完入返個膠內袋
之前見到個technics嘅sl-1500有啲買3000蚊到,有啲就成萬蚊有咩分別又有咩1500c 1500c-s
3000嗰啲應該係古董嚟?
自己講完,今日又中招

屌你老母Amazon
其實除咗amazon,新碟仲有冇咩外國網推薦?
$3000 左右嘅應該係1200MK2,雖然舊但可靠性唔錯嘅
Bandcamp
我主要係買入面啲indie 碟
不過應該都有其他類型音樂
日本就cdjapan

unofficial 即係點? 搵勻全世得x寶有呢隻全新膠,係咪流嘢?
https://www.discogs.com/forum/thread/300504
Amazon有reissued新膠
買二手原版算啦
之前都有人講過近年依啲熱炒碟有老翻出現
sl-1500同planar 3比較邊個好啲 優點係邊
話說,上唱頭嘅無磁扭力批邊到買同大約幾錢
一直想買但未買
兩種設計完全唔同
最大分別係sl-1500 係直驅盤
Rega P3係皮帶帶動唱盤
要睇吓你想揀邊類先
直驅個情能有冇提升 因為個啲咩lp60好似都係皮帶
可以睇吓呢條片講兩者有咩分別先
https://youtu.be/JMiBPPmxG3k
你問sl-1500 直驅有咩性能提升嘅話,我就唔覺,因為呢個始終都係入門盤
不過當然p3都係入門盤
而且p3支唱臂係一體化,你好難搞啲細節嘢,例如換唱臂線
如果我買sl-1200係咪mk7最正路仲要買唱頭有冇推介
負擔得起買GR好好多,唔需要DJ相關功能1500C都會比1200mk7 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞