黑膠討論post 2

965 回覆
4 Like 1 Dislike
Budget?
2000左右啦,mm唔想太貴
去日馬/rakuten 買 vm540ml
呢支針啱播咩?
去日馬/rakuten 買 NAGAOKA MP-110
我都係用緊呢隻
用嚟聽開咩?
Pop
遲啲有錢就換埋MP200唱針

不過 vm540ml都係好嘢嚟
我mp 系列都試聽過晒,200係最鍾意,但唔想3000幾買支mm
其實聽流行曲,MP110已經夠做
不過如果想唔換唱頭淨係換針嘅升級
更加唔想再較過晒個盤嘅setting的話
就只有MP200
Dear John
巴打想問下針頭讀碟有滋滋聲係唔係正常?
咩盤?錄嚟聽下?
就咁滋滋聲太空泛
Audio tech sound burger
即係針頭同碟既磨擦聲
新機新碟
新碟的話唔意外,尤其係有色膠,試過用部幾十萬盤臂頭組合黎播某d新出有色膠都係有d磨擦聲,依個係壓碟時的問題

會唔會係因為冇底盤,所以會壓到碟磨到?
唔關事,依部機本身嘅設計冇問題
呢隻機唔好預佢好聲
一般聽都冇問題
會唔會係個Gound做得唔靚?
不過呢隻機冇Gound比你插

你唔錄出嚟比我地聽吓係邊隻雜聲係幫唔到你架
Speaker 冇雜聲
d聲係由針頭果度發出
你應該係第一次玩黑膠真係屌你唔落
針頭磨住隻碟就緊係有聲架啦

你上google搵吓黑膠唱盤點解會發聲個原理先啦
對唔字巴打
但點解話依隻聲唔好?
Audio tech 出品wo
要播一隻黑膠要好聲,都要有好多因素:

最基本就係唱針~~(你呢隻唱盤跟嘅唱針係最基本嘅ATN3600,大部份入門級唱盤都係用呢隻。一般聽Pop Song其實都算唔錯架)

唱針唱頭唱臂個角度要準確~~(呢呢類一體式唱盤出廠前已經乜都調教好晒,理論上所有角度都應該冇問題)

唱盤重量~~(越靚嘅唱盤就一定越重,因為會減低唱機嘅低機械及外來震動對聲音嘅影響)

寫住咁多先
其實你隻盤一般聽Pop Song係冇問題嘅
我用緊隻盤都成日比人話係玩具啦(我一講就會有人話:屌你有咩資格講上面堆嘢呀)
最緊要係有媒界可以比我地重溫黑膠唱片呢種媒體
最近入左兩聲道坑,又想試埋黑膠
刨左好多本地/外國文
本身想買fluance rt85但香港無得買,外國買運費又貴。
暫時睇啱幾部:
teac tn-4d-se
debut carbon evo +ifi zen phono
denon dp400

rega planar就唔太啱我了
大家有無咩建議可以俾到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞