黑膠討論post 2

966 回覆
4 Like 1 Dislike
新膠、舊膠冇得咁比較啦
Btw你加咩密
慣咗嘅老手勢
rega p3個插頭接觸不良,個adaptor有無得配淘仔買極代用,插頭都唔岩
「Leslie於1987年表示:『華星幫我調查過,以前我的歌迷絕大部份是年青人,近兩年已有轉變,上了年紀的歌迷,我亦有不少,證明我唱歌風格成熟了,歌曲路線擴大了,照顧到不同年紀的聽眾。我都不想一世走偶像路線,身為一個藝人,當然希望擁護者喜歡自己是欣賞自己內涵,如果祇是喜歡外表,根本對歌者來說全沒有優越感。』

縱觀本群組(張國榮國際歌迷會 Leslie Cheung International Fans Club)會員的年齡分佈,雖然仍然以四十歲以上、與Leslie一起成長的組員居多,年青後榮迷的人數亦穩步上揚。這證明Leslie的魅力沒有隨著他的離開而消減,反而越來越多與他“素未謀面”的後榮迷加入追隨他。這絕對是可喜可賀的事,榮迷團隊後繼有人,Leslie的傳奇得以世世代代承傳下去。後榮迷朋友,以後靠你們了!加油!」
門路攻略:

有明星親筆簽名嘅黑膠碟,可能比冧巴碟更容易決定佢嘅價值。Kenny話:「當然都要睇邊個明星嘅簽名碟啦,而且親筆簽名會有一種人性嘅溫暖感覺。如果係已故歌手嘅親筆簽名,就更加罕有,因為都唔可以再搵返佢簽名啦。除咗樂迷之外,好多Fans都想買返張唱片嚟儲,變相令到市場需求多咗,價格就因此上升。」所以同一張碟,如果有簽名,就會貴過冇簽名。

陳百強《凝望》「創業紀念版」(左) 同普通版 (右)嘅封套設計都係一樣,所以選購時要問清楚。

每一張創業紀念版上嘅簽名,都係陳百強親手簽上,別具意義。

原文:https://www.facebook.com/vinylhk/posts/pfbid02rzVmMPzUfG2addf9ZCehd6k3dUexwnRkNP2j4ootMhJiSYr1mzkEaiQqyi9gRdZSl?__cft__[0]=AZX69cXdM7V1-lFqMJSRf5MEmhe65GIk7F1I-_cwICOopY1UB3JIy6P5LReujbZeiZC1irQ25V1sR3koAtvw-9LYM_mcSwMymRkTyluh84rQeTv_wwIQ4tNfPJ_gnh-YwK0&__tn__=%2CO%2CP-R
係真唔係
王祖賢後生都幾靚女

不嬲都女神
咩原因接觸不良呢, 係氧化左定彎左? 如果氧化烏糟個類應該可用 contact cleaner 試左先
美國壓發生過好多次
啲劃痕深到摸得到嗰種
有啲條邊爛到𠝹手
嗰陣仲有HMV,成日開親美壓 universal music都發現,完全冇QC過,即場唔買,怕咗佢
反而歐洲、日本壓極少出現問題,歐洲最鍾意 Netherlands壓
我會咁排:
Japan>EU>US
不過其實US最多廠
乜香港仲有黑膠印碟廠?不過近年大陸啲黑膠印碟廠都多咗好多,冇寫產地果啲好多都係大陸印,但質素都幾飄忽
啱呀
想問下香港有咩舖頭有洗碟服務
Hk68,infree有
未買過佢印嘅碟
其實唔計雕金屬母帶
其他嘅工序都差唔多
個分別就係操作員手工同QC嘅問題
買埋舊版啦 都係幾舊水咋
廣東碟見啱就要買, 遲買貴幾舊
其實有啲黑膠零舍貴係咪因為絕版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞