黑膠討論post 2

966 回覆
4 Like 1 Dislike
如果用optical input 不如聽串流方便啲?
Optical 會無咗黑膠味道?
十年前,冇人諗過黑膠銷量可以反超CD,CD衰落係咪意料之外?

https://lih.kg/3381414

細個家家戶戶都要有一部CD機先聽到歌咁滯

記得盜版光碟盛行嗰陣正正係音樂邁向MP3同YouTube嘅時候

可惜如今情況似乎係:

黑膠

• 懷舊 ✅
• 美感 ✅
• 聽歌 ✅

網上聽歌

• 聽歌 ✅
• 方便 ✅

而CD論方便比唔上網上聽歌
論懷舊同美感更加比唔上黑膠

網絡發達同黑膠復興夾擊下
CD究竟剩返幾多存在意義?
K pop刷榜儲小卡
買晒一次新專輯嘅兩三個version之後封塵
然後繼續上YouTube幫oppa 新MV刷view數
平時就係Spotify聽全損音質
想問大家
彭羚總共有幾多隻黑膠?
同埋2012嗰隻極品原音買唔買得過?
tone係pro-ject廠出
佢地啲歐洲插頭無地線
有電流聲其實關你屋企環境事
你買過個插頭就得
唔關部機事
你換幾多次都一樣
為咗聽一隻黑膠
想買唱盤之類
想問下低budget同唔太阻定嘅有咩選擇?
謝謝
新手想入坑
mbeat MB-PT38AWT
點睇?
ANABAS GP-N3R
SYITREN PARON同呢部差唔多
二千有找
要轉返做數碼,即係要經過ADC即係數碼錄音同DAC即係數碼播放轉換
呢兩個部分唔理點勁都好都無可避免咁增加失真同埋令到本身模擬聲底變得數碼化
如果真係一定要用soundbar 玩Apple Music/MOOV/KKBOX呢啲有無損串流嘅平店田好啲
咁what if我買個 Marshall Acton 3/ Stanmore 3, 出嚟啲聲會好過我用soundbar嗎?
(soundbar 用緊bose900 +modules 700)
想問ATH隻LP1240-USB XP玩唔玩得過
支那近年勁多老翻膠

我部sl-1200gae今日無端端右聲道冇咗聲
我先用咗兩個星期咋
太妍 INVU
李克勤一世最可惜嘅事,係咪入選唔到「四大天王」?

https://lih.kg/3390355

正,我啱啱都買咗隻為妳鍾情,
搵到隻黑膠版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞