黑膠討論post 2

967 回覆
4 Like 1 Dislike
Amazon us 買膠 d packaging 掂唔掂? 我免費直送only
買過幾次都無問題,兩次都係買兩隻碟,佢用類似pizza box 咁寄
有係師兄有興趣Cambridge audio phono amp $1000, 想出讓後upgrade
試下key word search葉純華
有咩新手機 性價比機推薦 ?
Under $5000 ? Thx
想問有冇識自己收針既唱盤?
想問下你地個黑膠機擺邊?屋企細
T1 Phono SB 有walnut finish
係咪比Audio Technica lp60x,Denon dp300f,Tone Turntable 好?
木版好match 屋企
$5000 有兩個option,
三、四千盤(pro ject, Rega⋯)+幾舊水自動回臂器
or
千零蚊有自動回臂嘅Denon dp-300f,剩低攞去升級唱頭、phono amp

我擺電視櫃
追左2 個post
係咪要舊碟先係analog 錄?
新碟既or remake都轉左digital 錄 冇冇原音既意思?
同埋用BT speaker 播就冇左個意思? 但又好方便唔洗拉線收埋d 線
想聽下最原汁原味既感覺係一定唱盤+speaker?
Fluance RT81 vs Pro-Ject T1 Phono SB
都有walnut finish 點揀好?
大部份80年代或之前都係用Analog錄音
其實如果錄音/後製靚的話
Digital 錄音都可以成為天碟
例如:Dire Straits-Brothers in Arms
https://www.youtube.com/playlist?list=PLLZUjlvnKF07y7bRePqubb_Jgjl1z2F-i

其實聽黑膠係中意佢個溫暖感
至於用BT Speaker嘅問題,其實都冇乜所謂
最緊要就係嗰份感覺方便用自已方法聽就得

我都係將黑膠錄咗出嚟(錄DSD / 2496)
然後用手機再用BT耳機(XM4)出街聽
好明顯同一隻有CD rip同我用黑膠錄出嚟嘅歌
係聽得出有分別。黑膠錄出嚟係有多份溫暖感

當然班金耳朵就一定要幾皮嘢嘅線才先叫到聽得入耳
想用$5-$6k 預算買部兩聲道擴音機,大家有咩好建議
黑膠臨場感好似好啲 , 但講到係咪靚聲過CD又好似唔一定, 黑膠涉及器材比較複雜 , 不過黑膠個感覺係係CD點都俾唔到, 魔力比用膽機聽CD更大
$4000

睇下 '黑膠 方季惟 愛情的故事 新藝寶香港版',HK$4,000 係 #Carousell https://carousell.app.link/YOsmJVLgQDb 呢度搵到
新手想落坑
咁組合會唔會有啲頭細身大

盤: TEAC TN-4D-SE
AXA35
喇叭: FOCAL CHORA 826
香港係咪冇舖頭賣緊AT LP60XBT WW
新手啱啱入手咗部tone turntable 但啱啱播碟嗰陣發現播播下會係咁loop同一段音樂 試過幾隻黑膠都係咁 想問下係機件問題定係部機擺得唔夠平
你攞水平珠檢查吓係咪唔夠水平先
冇水平珠可以用iphone水平儀頂住先
點解樓上兩位 唔係應該問你用邊隻唱盤?
就算水平差些少,都唔會搞到播隻隻碟都會跳針

可以參考吓呢段片 睇吓幫唔幫到手?
https://www.youtube.com/watch?v=PEN2ROEdjhk
Sorry樓上兩位
係我睇漏咗原來佢用緊隻乜都冇得Set嘅tone turntable

其實除咗個樣夠"無印"之外,點解會買呢隻唱盤?
用咗電子水平移去度 四隻角誤差1mm都冇
用埋iPhone水平儀度 四隻角都係0度
真係唔知搞乜
你隻盤真係冇嘢好Set

你跳針個位 係咪隻隻碟都差唔多同一個位置?
睇怕就你都係要send個email去原廠個CS問吓點解決

網上搵到呢段嘢
https://www.facebook.com/ununliving/photos/a.588424581295570/1957387394399275/?type=3

有人問 TONE 無 counterweight (針壓尾陀),會唔會好易出事,個答案其實喺支唱臂度。

考慮到新手普遍覺得黑膠唱盤最煩係要 set counterweight,set 錯又會傷碟,所以 TONE 研發咗一支特別輕身嘅唱臂,好巧妙咁將 counterweight 融合咗去唱臂上面,以保持最好嘅平衡同針壓,新手唔需要擔心會好容易整壞支針或者整花隻碟,當然粗暴使用就咩都無用喇。

另外因為唱頭係由 Ortofon 為 TONE 度身訂造,配合呢支輕身唱臂,兩者加埋做到 anti-skating (抗滑) 嘅效果,所以成部機嘅 design 先可以咁 minimal。

同埋 TONE 係可以換針㗎,雖然只可以換返 Ortofon OM系列嘅針,但係絕對夠駛㗎!
係 真係差唔多隻隻都係同一個位置跳針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞