啱啱睇咗高達00...

1001 回覆
1372 Like 19 Dislike
部電腦assign咩task天人就會跟住做
而天人本身個任務就係促進世界統一去打外星人/同外星人溝通,所以有國家要獨立會打佢都好正常

但創辦人驚會被人騎劫(e.g. 世界總統唔係民選、成立咗軍政府),所以留咗transam系統俾高達使者執生
好能正
真 佢設置成自己俾人鞭屍會有後門系統其實幾醒
呢集好睇,各方都有自己盤算
憑記憶講有錯請指正

塔利比亞視點
國民反美,政府想連任唔敢逆民意,但又唔想得罪美國
所以博一鋪利用天人搞獨立
天人打美國:獨立成功,國民支持,有地理優勢(近天梯)同美國保持良好關係
天人打塔利比亞:即刻撤回獨立搵美國救命,親美成功又可以減低民憤

美國/UNION視點
天人唔出手:違反根絕戰爭嘅原則,可以大造文章
天人打UNION:幫助塔利比亞引發紛爭,又係違反原則
天人打塔利比亞:咁細個國家自己都夠打,而家直情食埋花生

天人視點
知道被塔利比亞利用,咪順佢地意
跟返原則做事(攻擊想引發紛爭嘅國家)
可以做嘅只有一早plan好UNION出動就撤退
將戰鬥減到最低(得哈姆勉強追到Exia)

其他國家視點
如果天人打UNION就有利用價值
但見到塔利比亞俾天人打到仆街就知冇得咁玩

所以呢集贏家係UNION同塔利比亞(長遠利益)
天人±0(被利用,但同全世界講左只此一次)
輸家只有塔利比亞d機師(乜都唔知做晒condom)
唔明點解第一季之後
veda已經比李瘋子控制左
但天人仲有錢有資源繼續run落去
仲要有個基地,養住一堆人
有咩唔合理嘅地方你就當個光頭佬早就算到啦
光頭佬個plan係拆到好散
確保唔會有人竊取到成個成果
韋達存取權都分咗提子同李瘋子
唔該高拿家同王留美家族
應該仲有好多無名嘅資助者監察者

我既訴求就係返工
細個嗰陣睇到呢啲劇情會覺得好悶
淨係想睇高達打黎打去開trans am爆seed

大個左睇返先至覺得呢啲劇情先係成套野既精髓
王留美兩邊都有俾錢
應該唔止王留美
佢一個人應該冇咁多錢
諗唔明天人嘅科技第二季點解可以勁過全世界咁多
keep 住有頂尖人才加入囉
情況咪 Space X 勁過 NASA 咁
勁太多
開無雙咁
都係第一季劇情好d
有冇解釋過點解lockoff咁好打?
我覺得合理,因為第一季同第二季故事入面係已經隔咗4定5年,所以技術提升我覺得合理
因為天人一方開發GN系機體嘅經驗遠超其他勢力,當初三大勢力可以反殺天人係基於擬太陽爐嘅投入使用、機師技術&經驗、人數優勢,單論機體性能基本上同天人係冇得揮:後者多年嚟已經累積咗3代高達嘅開發經驗,到S2已經進入3.5代,更唔好提00呢張外掛級皇牌;聯邦使用嘅GN-X系列屬於直接繼承斯洛尼系列嘅量產機型,往後嘅發展都係靠聯邦自己摸索(如Ahead承接鐵人嘅開發思路),性能上落後於高達自然不過;加迪系同樣係李瘋子自己摸索出嚟,不過人哋係喺第2代高達嘅基礎上摸,加上手上有Veda補足,自然勝過聯邦一籌
政治show
你當佢係中國首富家族
而且Veda 炒股應該好撚勁
李瘋子雖然控制左Veda,但因為系統陷阱del哂實戰部隊所有資料所以掌控唔到天人

所以李瘋子係第一二季之間利用Veda同聯邦合作+揾路易斯出錢發展自己軍力, 所以無時間揾天人

第一季之後天人既後勤基地同人員無比人發現同受損,加上其他出資者課金所以可以繼續發展

到第二季開始,李瘋子上位,放任王留美買兩邊同天人活動,確保Alaws既合法性同規模,同時令聯邦更依賴變革者陣營

利伸:記憶中個背景好似係咁
Veda炒股
因為lockoff係反聯邦組織嘅主要成員平時有操開?
同埋機勁
感謝
呢個解釋好詳盡
之前一直諗唔明
因為聯邦已經去到世界級別
感覺科技唔會差過天人太多
塔利比亞真識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞