啱啱睇咗高達00...

1001 回覆
1372 Like 19 Dislike

啱啱睇完第三次第1季
明明知道lockon要死
但係心入面都期望緊Exia今次可以趕得切
最後hello係度 lockon lockon lockon lockon
真係喊左出嚟
呢幕真係暖心笑位嚟
我睇嗰時笑到仆街
人設冇咩特別
只係一個唔點講野既阿叔
好正
記得睇過一個版本係lockon開Trans-am
用太多粒子打果堆卒仔gn-x
所以先唔夠座天打
其實唔係咁樣 本身uc條nt 線由0079到馬反係好好
馬反根本已經完咗條nt 線 寫得好好地結束 絕對唔需要寫落去
係unicorn 夾硬又拎出嚟講多次一大輪 所以unicorn 真係寫得一般 個立意唔高
Nt 係獨立小品 主要講嗰三個人嘅感情故事 呢方面寫得好好 個水平比unicorn 高好多 亦都冇講太多多餘嘅既有new type / 意識嘢
trust you 喺Anew 死嗰下入得好好

沙慈條女報完仇痴咗咁自言自語鳩叫又係好sad
紫毛講veda
又出返
之前收埋左
個傭兵好撚正,純粹既戰爭狂人
藤原啟治真係配得好瘋狂
可惜佢同熊叔兩個配音員早幾年都過左身
I mean啲有名有姓嗰堆
連個傻仔皇牌都死唔去
其實nt 故仔寫得好好...
寫嗰3個人嘅感情寫到淋漓盡致
未試過睇高達入戲院睇四次都仲喊緊
我覺得OO好清楚咁話到比我地聽innovator既可能性係乜野
就係可以大家互相理解, 明白大家既心意
去到結局大部份人類變成innovator, 大家能夠互相溝通去達至和平
更加同外星生物有交流, 可以話係童話式既和平結局
而且入面有個有遠見既人早於200年前已經set到一個plan去預視一切可能性, 而且最後成功

但UC入面既mewtype經歷好多年都仍然係迷一樣既產物
聯邦驚左佢地, 自護用佢地黎做武器, 仲有強化人呢D扭曲產物
可以話係一盤散沙, 各有各既野心同目的, 最緊要就係冇一個類似天人咁既正當而絕對既力量去制衡唔同既勢力

我覺得可以話UC對於和平既實現係相對悲觀, 即使unicorn入面不斷強調可能性, 到最後仗都係要繼續打
narrative入面NT仍然係比人研究同當武器, 經歷過phenex事件後仲有大撚把仗打, 人始終冇辦法互相理解
NT同剎那唔同, 寶少同馬沙都係NT, 明明有可能溝通到, 甚至Z入面一齊戰鬥過, 到最後都係要互相廝殺
寶少更加因為NT比聯邦撚狗, 剎那就基本上有成個天人backup佢既和平大計
好睇嘅戲一定要有一個令人肉緊嘅反派角色
如果無劇場版 成套00根本唔成立
唔只係首尾呼應咁簡單
成個劇情係圍繞住即將來到嘅對話 同埋進化 人類步入太空
如果00最後人類無進化 嗰個所謂嘅世界團結其實好快又會失衡 又繼續打仗無限loop
冇咗els 對話 成件團結人類嘅事根本唔成立 亦唔需要喺嗰個時間做 好記得第一季頭幾集有個角色問 點解要揀呢個時候
因為成個故仔要將人類團結 就係為咗迎接對話 迎接進化 第二季中期已經開始透露呢句說話
同埋冇對話同進化嘅話 第二季就咁完 世界大同 超理想世界 根本好離地 膠到傻 個立意即刻低手好多
俾邊個老強左
本身係代言人(人造人),無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞