啱啱睇咗高達00...

1001 回覆
1372 Like 19 Dislike
7-80年代左翼思潮係咁。富野作品係深受當時反戰思潮影響。

相反同時期列根果套peace through strength思想算係異類。
呢點水島表達得更深入,而且有附註:唔係所有人都可以互相理解的,對理解不能的人想侵害自己果陣,你都係要攞起武器保護自己(lockoff 對 薩謝斯最後果幕)。

又,現實世界中互相理解不能的人太多啦。最後始終係要用番rule base system + 足夠壓止敵人侵犯的防衛力量,去減少理解不能群體之間的衝突。
岩 所以els 一戰 固然之要送00Q去做溝通 但都要開火反擊去確保生存
所以現代軍事部門係叫“department of defence”,好清楚表示軍事力量係用來”防衛“而非”侵略“。
佢嘅存在已經唔符oo嘅主旨 領便當是必須的
始終水島對佢嘅描寫實在太少
因為他不是高達
如果lockoff慢一步仲諗溝通
已經一槍畀薩新斯射死咗射死咗

S1唔信人只信電腦
的確唔係所有人可以互相理解
但如果有GN粒子,起碼可以解決部分因為溝通問題而引起嘅戰爭
lockoff=合乎現實, 持有保護自己武力為基礎的理解同溝通. 已經俾佐一次機會薩謝斯收手, 但薩謝斯唔珍惜仲想偷襲lockoff, lockoff理所當然自衛還擊解決佢啦.

現實上來講, 普京入侵烏克籣, 打醒歐美一堆幻想"放下武器/武力的和平主義"的左翼分子. 世上永遠都有barbarian, 係點溝通都冇辦法理解的半獸人(因為人類唔完美, 本質就係有貪欲/黑暗面, 呢個係人之所以為人的一部分, 我哋必需要接受).
係咩寓意嗰類
睇果下淆淆地
雖然知道結局
但係都驚lockoff比人反殺翻轉頭

溝通前
首先要有保護自己嘅能力

烏俄戰爭呢個比喻好正
漫畫版結局大致相同,但添加了剎那與瑪莉娜時,令年老的瑪莉娜進化成跟自己相同的物種及回復年輕,兩人其後穿上禮服結婚。
睇咗 但覺得係寓意嗰啲
唔知係咪真係結
我記得漫畫畫家好似話「唔係真,不過如果係真會好美好」類似咁嘅說話
00既謎係咪得返木星果4粒發光點未解?
同埋教授比人話u know too much然後殺左
死前發現個真相,話天人既目的果然唔係根絕戰爭,而係....

而係同外星人溝通? 佢反應唔似咁普通
佢知咗之後個個都知嘅事實就要畀人殺
戰爭唔係單純溝通唔到嘅問題
仲有好現實嘅資源問題
我者他者分野問題
而 00 係有最終解決到
有送埋GN Drive 製造方法比聯合國
有天人同外星人做他者,人類好自然會團結埋成為我者,對抗他者
Lockon真係gundam系列頭幾型嘅角色

真.大哥沒有輸
因為富野真係經歷過戰爭

同我哋隔住個mon睇嘅人唔同

同埋富野本身係一個偏建制派嘅問題兒童

富野係認為戰爭係人類野心嘅結果,就算新類型人識得互相理解只會打得更甘,係比較悲觀

天人嘅理念係以戰爭終止戰爭,戰爭係一種過程,透過戰爭大家互相理解,係比較樂觀

其實天人個信念某程度係w嘅重新包裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞