Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
a80j 係咪可以做埋中置?
諗諗下可能買多對edfier a80擺房分家仲好
啱啱google完 原來咁小對 擺電視會唔會好古怪
師兄有冇2.0 active speaker 入門推薦(1.5-2k budget)
可以
S巴,大家都是諗住買條soundbar 可以同你屋企果SET 過萬的5.1.2有得fight 369
咁你原來的CA衞星你點放上去?
電視sony a80

bose 900
我有折扣,17400 full set

ht-a9
我如果要埋subwoofer就成2萬

如果我已經決定另外再分家edfier a80 做2.0,係咪bose抵屌啲
見咁多人買Bose 900,我都有啲心郁
但如果全套連bass加surround同q950a/q990b比的話
邊套會好啲?
屋企個廳全四方型,電視擺喺其中一角
我見Bose個surround可以掛天花
咁可以唔駛放個surround喺廳中間
同埋外型計Bose真係冇得輸
但如果效果都係Samsung好
我諗都會考慮番Samsung
active speaker可以過另一個post問,佢地係兩聲道專家,可以講埋電視用咁,因為多數都係比電腦用or另駁player
你揀返Q990b啦
唔同既 soundbar慳位方便

只不過如果主要需求係聽歌質素,soundbar唔係最佳選擇
ca minx min好細隻,我之前用螺絲貼+喇叭架仔就搞掂,依隻搞唔掂,應該要落角鐵上櫃,不過又怕個櫃唔食力
有入過去爬文 佢哋太專家
買條線貴過我買條bar
我本身擺房有3面牆 諗住一晚條bar 反彈下啲聲
好過用電視機出 有時開套Netflix 都幾過癮
都多謝你意見先
soundbar 最大好處是
1. 安裝容易唔駛煩
2. 價錢易入門易過海關
3. 可以用一個比較平的方案去玩到netflix 同disney plus 的dolby atmos
對比起廠商都鐘意sell 你soundbar
1. 一條容易安裝,唔駛好似avm 咁多插
2. 成本其實好平,profit margin 大
3. lum sum 細,好易同客人去sell
所以近年soundbar 非常好賣

S巴去promo soundbar ,當然希望更多人可以入坑去玩home theater,始終好玩好多
可參考:
https://www.rtings.com/soundbar/tools/compare/samsung-hw-q950a-vs-bose-smart-soundbar-900-with-speakers-bass-module/23584/28849?usage=8767&threshold=0.10

可以睇環繞效果同兩支唔同既frequency response

另外後置建議最好都係平耳仔level,太高/太低的話會影響環繞效果
易入口 低門檻 靚
由電視機聲upgrade一級
bar的確係好好選擇
一步一步黎,入左影音坑玩玩下就會想升級,比起以前個個都用電視喇叭好好多的了
我都是玩soundbar 先至升去HT
所以我都明白
去父母兩聲道電視後面出聲,完全唔可以接受
等緊S217出就會買條soundbar 俾佢地
我有條好耐之前半價買既razer leviathan比佢地用緊 叫做有聲出
用番reddit Home theater page 果句
There is really only one upside to a soundbar, and that is when you want your setup to consist of plugging in an Optical cable and power or for your parents/grand parents.
今日開左個bose 900 黎玩,唔知係咪因為我電視櫃上面有吊櫃,個天空聲道唔多出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞