Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
請教下各巴打

如果玩ps5 想買個電腦mon 但佢無ARC插頭 可以點出音效

如果買soundbar 有冇介紹 (唔想買擴大機個啲)
畢直2k樓下窮撚一名
我買a80j
但無揀a9
揀左bose 900 配bass 500 會唔會好蠢
買咗Bose Tv speaker
加到埋個 後置
我覺得唔會太差
尤其中置聲
電視喇叭音質真係無咩期望
其實再細d既空間都有人塞15吋或ported sub 只要integrate得到就ok, 我隻sub離mlp有差唔多3米, 完全冇問題, 可惜放唔落另一隻sub唔係我會玩dual sub+minidsp

OT:
話唔鐘意低音既用家好多時因為只係聽過d表現唔好既sub, 先會覺得佢有得個嘈字既問題, integrate得好既bass係會融入成個音場度 如果擔心震既話個市場都有唔少subwoofer isolation product
後置 港行無貨
700個樣靚d

599美金 搞唔掂
依支2.0咩surround tech都冇, 入門睇下stereo content都ok
我覺得後置有聲出就ok 平平地surround speaker儲齊成套
感謝巴打鼓勵

另外咸片訂左a80j bose 900 bass 500月尾到
不過未拎海關批文 到時側側膊 多左後置應該唔覺既
你話本身就係一套既咪得 買得梗係一次買埋, 遲D要加拎批文就煩

其實玩住av amp 5.1 已經好好,當然5.1.2更加好
Price 問過20間都話缺貨 所以唔上去問了
可以用speaker stand 拉地下去stand 上去
唔鐘意低音只是玩sub woofer 用soundbar 果個有限公司only

玩左靚的sub 仔睇電視連開槍果下爆炸力都正好多(即是打心口感覺)

海關睇金田一電視版,明明input 只是二channel 突然出凶手音樂果下超大聲都會話好入戲好驚
oh 原來係咁, 咁就冇計了
想請教/分享下大家用咩聽歌 App。我用AU8000 2021 Samsung TV, Q700a+9500s…. 通常都會用 surround mode, 所以只會 AirPlay to SoundBar… 因為射上電視+soundbar 只可用 adaptive mode, 但我覺得 adaptive mode 人聲太出,cover 晒音樂聲,想問下大家係咪都會咁聽歌。

另外,我有用 YouTube, KKBOX 普通版,Tidal Master… 同一首歌但分別唔係勁大,想請教大家有咩心得?
早前未裝4雙天空喇叭之前,淨玩5.1加height virtualization 巳經覺得好正。 有實體 六七成功力。。set 得好 有八成都唔奇
咪玩啦
香港個廳咁細,玩A9梗係柒啦
如果你個空間有番咁上下大細,玩A9,開番大聲啲

我敢講佢環繞感屌打所有soundbar
同你一樣直射去soundbar,用apple music&utube music&moov 16bit,音質就自己覺得apple music 裡部分歌有2448/96 最好,底聲最靜,低音就睇你點調app 喇,拉到最勁咪最潛最震,但其他野反而聽唔真
mode 就兩個都有用,取決於播咩歌
soundbar:Q950A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞