Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
知道S巴,因為而家部onkyo機無preout 玩唔到av bypass
但而家又有shield tv pro 玩到DV 同trueHD,對2023年EARC av amp 我又無乜需求
諗緊是咪應該升部有preout 的av amp 之後玩埋int amp (又想心思思去英國買int amp)
多樣野玩當然好

不過如果要認真玩2ch, denon得8500h同a110先可以逐條逐條channel咁熄左power amp部分, 其他型號只可以係全部active channel都駁晒去後級先至可以熄左avr個power amp
即是如果用左av bypass 都是照trigger 左個AV 前級
一是就是齋用av bypass 果2channel?
int amp有冇用av bypass唔關事的, x8500h同a110以下既型號都唔可以只係斷開L/R既放大部分, 所以用preout都好, 都係要經過avr自己個後級再出int amp, 會有失真, 當然有幾多就唔知了

int amp既av bypass意義係只係用部amp既後級, 唔用前級部分, 將avr拎黎做前級處理
因為我見av bypass 好似一定要咁
即是開video 睇都可以著埋部int amp 一齊推咁?
你要用int amp + avr係一定要開著部int amp先有聲出, 同用後級一樣原理, 只係int amp可以插其他source做input, 聽歌既時候轉input就可以, 唔使開avr

av bypass =/= passthrough
謝S巴,咁如果聽歌用番int amp 入面streaming 時,咁應該唔駛開av amp,對嗎?
冇錯 如果all-in-one的話開著部機播歌就得, int amp的話就加streamer, 聽歌轉input就ok
咁即是太座如果要睇電視開著睇netflix 又要多個遙控開int amp,實俾佢話麻煩
多數機都有12v trigger 駁住部avr就得, 唔使自己開
這嗰唔明,即是部int amp 插去av amp 個電位定邊度就可以trigger 埋?
插條trigger cable(即係3.5-3.5)落部avr既trigger out port就得,avr開部int amp都會跟住開
多謝S巴的資料
我要諗諗先
六月頭英國會連放四日假期,我估到時會有大減價,好心急想到時可以入
Sound bar 初體驗
有冇model推薦 budget 2k 同 可以邊道試/買
同一原理係咪都應用落nad c399?

我係咪可以 yamaha a6 pre out - nad c399 - 喇叭
中間唔駛再加任何野(如:signal switcher / speaker switcher )

睇戲只用 avr ,所有喇叭玩HT
聽歌齋用 nad + 喇叭,完全唔駛理avr
請問各位巴打 ,有無性價比最高嘅平民sound bar 推介?thanks
想問A80 易唔易燒印?
sony 8k tv 邊部?
噢,原來係咁
等我仲照字面睇以為佢自動較到最適合嘅聲添柒咗

睇戲開晒avr+nad, 聽歌就咁開nad就得
DV 即係乜野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞