Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
8K 用黎玩4k 120hz 無XSX PS5 唔需要
(我好需要)

我而家插左四個
PS5
SWITCH
TV ARC
SHIELD TV PRO
taylor巴插乜野插左8個HDMI?
如果有埋Now,MytX,有線,4KUHD Blu-ray就八個,仲未計XBOX,QNAP NAS HDMI,PC等等
師兄,係咪除左bose之外,冇乜soundbar可以外購sub同後置,我指支援天空聲道,因為屋企因想又咁買soundbar,先
外購係指咩?

如果你想唔係一次過買曬成套, 想分幾次買
Sonos, Samsung, Sony都可以分開買.
如果你要後置都有天空聲道, 暫時得Samsung同Sony有.
外國comment係€600都唔值

成日hang
我之前睇過report有講, so call atmos既歌大部分都係upmix上去 得好少部分係atmos mastering, 所以有d自己呃自己既感覺

利申: 從來唔用up mix, original source係幾多就幾多, 以前玩耳機都係如果mastering只係16/44.1都唔會聽機械upsample 24/96
https://www.rtings.com/soundbar

S517依度有唔少巴打都入左手, 暫時review都正面
Thx 巴打
唔係 第一代with harman kardon既時候後置斷線斷到pk, 差唔多2個gen之後先叫穩定左好多
冇乜事我都係用返現有套yamaha,點用都唔壞
正常會downmix去普通surround sound
我部AVR只係插左1個hdmi, 因為有部vertex 2係佢前面
soundbar主要都係有限空間同埋好方便咁拎埋佢個環繞效果, 如果只係計聽歌/音樂, 買對2.0屌打晒所有soundbar
無斷啦,射頻頻道開關多幾次,tune到無爆音,頻道記住轉‘關’
其實喇叭擺位好緊要
Sound bar 一條過就會焗限左中右聲道分得唔夠開
就算長到990 b 都唔會夠A9 咁分開左兩隻喇叭個音場咁闊
你個Wi-Fi router放得近唔近?
我router要放電視機底會好近唔敢買
router喺電視機頂,黑盒喺電視機下面,全屋有四個mesh router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞