Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
點解唔用無線既?
$400 蚊買隻CHROMECAST 巳經搞掂.... 除非你自己想換電視
即係 chromecast > TV > SOUNDBAR
睇下佢會唔會passthrough到?
我用緊pyle, 不過其實依D得一層既海棉應該都係一樣, 想平既TB買都得
https://www.amazon.com/Sound-Dampening-Speaker-Riser-Foam/dp/B00SVRLQSE

電視audio唔係多數都係stereo? 開surround mode唔知佢個upmix係點做, 做得唔好都可能影響中置音量? 我自己就鐘意跟番原本既聲道出聲

如果睇戲surround audio都係咁既情況就要睇下咩事, 音場太低試下調較下高低同角度, 一邊調一邊試聽下
見好多師兄近排入BOSE 900 (水) , 之後再加後置和BASE 900... 其實加加埋埋都投資唔少錢.仲要只係SUPPORT ATMOS, DTS HDMI 又唔夠用. 好多SOUNDBAR 都係得一個HDMI, 有良心D 俾多一個.... 但我估大剖份人都至少有兩三樣野要插 (PS4/5, XBOX, SWITCH, CHROMECAST, BLU-RAY 呢D 基本野)....

呢個價錢其實都夠玩5.1.4 家庭影院. 舉個例 X3700 $8500 + Wharfedale DX-2 5.1 ($4500) + 天空4隻衛星仔 $2500 (est). 加埋都係 $15500 + $500 買喇叭線. 齊頭萬六搞掂. SUPPORT 晒ATMOS, DTS, AURO 3D, IMAX ENHANCED. 將來UPGRADE 又唔駛成套換, 沒有品牌限制. 聲音當然比SOUNDBAR 更好.

同一個投資, 邊個回報率高D. 大家衡量一下
我明呀
屋企細之麻
因為你部TV 出唔到ATMOS, 所以CHROMECAST 經TV 的話都唔會出到. 建議係 Chromecast 駁SOUNDBAR (NON ARC), 之後SOUNDBAR 駁電視 (HDMI ARC/EARC)
Bose得一個頭
呢個明白 預左
香港地空間先係最貴
見柒陸網有師兄 買 個HDMI SPLITTER, 將一個HDMI SIGNAL DUPLICATE 去兩個 HDMI (一個駁TV , 一個駁SOUNDBAR)... 可以諗一諗.
咪住ching你個Netflix 係咪 $93 4K plan先?
其他兩個冇atmos 㗎喎
咦, 之前巴打唔係指TV唔使出到atmos, 就咁將chromecast入tv, 然後用arc出soundbar都可以出到atmos咩, 原來我get錯左

咁即係同一路以黎既understanding一樣, 所有component都要support先可以出到atmos
對比外國, 香港空間小 係無可否認. 但係有時都係事在人為. 可能 斷捨離 拾一拾就夠位擺到. 唔搞天空喇叭巳經簡單好多.
佢買果隻應該係hdfury arcana
大概2千2蚊左右
係4k 呀
如果單身狗自己住 成個廳我玩晒 咁我應該都會砌套5.1.4
過海關
拉線/電位
櫃位
唔係咁易架
拎嚟買後置/bass 好過
之前我個CASE 係, 用 HDMI (NON ARC 位) chromecast駁入電視, 通過電視落AMP, 係無問題. (但我個電視本身SUPPORT ATMOS). 但Glockenspiel 個CASE 係佢部電視唔support atmos, 我就唔建議佢再經TV 出Soundbar... 加上Disney+ 個atmos 好似好嚴格... 少少incompatible 都會出唔到atmos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞