香港買男裝真係好撚難

823 回覆
2245 Like 118 Dislike
事實上你身型掂嘅Uniqlo淨色tee一件著條levis牛仔褲已經夠照,行過d女堅會回頭望。係身型唔得先想用衫搭救嘅啫。俾時間去買衫不如攞d時間操fit個人先啦。
啲人著貼身係為咗話比人知佢有做GYM,show off
唔係為咗靚,潮
佢地會覺得自己個身體就係靚,所以先會咁多話大隻唔著衫之類嘅言論
你著貼身衫做GYM都辛苦啦
唔知你去左邊個外國,伊朗?

普遍都係女裝多過男裝,女裝款式可以多咁多花樣,男裝邊有得比
你唔打扮、樣衰咪要拍拖男人畀大份,乜鳩紀念日送嘢請食飯,結婚出大份娶個女人返嚟。

你試下打扮,姜濤、AnsonLo都係靠打扮先吸引琴多女,到時睇下啲女畀大份定靚仔畀大份
睇黎呢到好多高手喎
原來個個都係無限金錢, 閒閒地2-3k一件大把選擇啦blablabla

1k左右呢個range, 唔玩vintage/workwear/streetwear
除左COS/Zara呢D公廁brand之外, 俾唔俾到5個fashion brand出黎先?
你唔好話女人個個都用2-3k買衫啊, 相比之下, 唔係難好多咁係乜? on99

你地係咪未撚去過旅行??定係唔撚識睇topic討論???
上面大大聲屌柒人既夠膽就上水, 我宜家挑你老母機
我呢D 毒撚著幾好都係一條毒撚溝唔倒女架啦
著衫出街係唔想比人告裸體咋
呢啲post必見陳冠希同阿伯swap圖、做gym三角肌夠大淨色衫已經夠做論
衣著品味係要由細培養起 粗略講淨色衫顏色搭配要和諧已經係難事

我估一生人入面總要啲重要日子要著得好好睇睇 到時先黎學就遲
Accessories就戒指,細袋仔,錶 不過真係睇你要襯咩風格 但會幫成個outfit加好多分
Gu不嬲都係買褲其他麻麻
近排我買過一條kloths掂鞋既西褲 ig shop黎 質素都ok
因為啲男人洗得唔夠多錢買衫
整嚟望下 我最近都中意西褲料既褲襯波鞋
你Accessories 邊到買? 成日出街覺得麻麻或太貴
唔係唔好
不過未必岩新手
認同
香港一直以嚟都冇咩途徑畀人接觸衣著配搭
身邊嘅人 長輩都唔會點鼓勵 重視著衫
搞到香港嘅衣著文化冇進步過
日本韓國啲人由細到大都接觸緊 培養緊
所以啲人著衫先咁有風格

好多人諗住重要日子先著得好好睇睇
但係到時先學嘅人9成9係炒晒車
自以為著得好好
過幾年睇返 一定覺得柒到唔敢睇
咪係 demand and supply姐
不過算9數啦香港做男裝 樓上啲圖咁撚多負評就知咩事 想著得特別啲就要比人笑潮童、your face your fate靚仔著咩都好睇 7頭唔好搞咁多野 下下潑冷水 想做得起唔同既男裝都難
其實新手就係要睇多啲 接觸多啲
試多啲 再落舖頭問吓人意見
咁樣先學得快 搵到啱自己嘅風格
你都岩
而家我的做法都係差唔多
努力擺脫緊公廁配搭

不過上面舖頭風格差太遠
armoury睇西裝
luddite睇古著
有好多功課要做
雖然上面潑咗好多冷水
不過其實香港男裝開始有啲起色嘅
開始多咗唔同風格嘅舖頭 又多咗啲襯衫嘅Page
不過要再做起香港男裝
真係要靠更多男士出錢出力支持呢啲舖頭
點解咁多負皮
你ig搵kloths_ 有條少少slimcut 唔太寬既 計埋運費400到 其他款就唔知 我只係買過個一條

戒指其實ig search下 搵岩款就夠 第一隻唔洗買太貴
不過男仔就建議簡大隻小小
袋就carhartt 薄薄地個款 平平地又易襯 or muji全黑
或者韓風皮個類再加件淺藍寬身長襯衫
連登依類公海,係好多現實失敗者。有好多身型同樣都真係無得救,公海就係咁。
咪理佢地啦
一分錢一分貨
真心覺得男裝性質同女裝完全唔同
唔好同我講咩物化女性
現代時裝無邊一部分可以離開male gaze
可以吸引男性目光既衣著比比皆是
但可以吸引女性目光既衣著
反而就好公式化
甚至我認為真正女性覬覦既
係衣裝底下公式化既樣板身材
事實係男人身材差
著咩都會好似grad din男
是 去荃新天地都有見到幾間工裝style男裝鋪 價錢都唔貴 百幾二百到五六百都有
好多連鎖牌子都有男裝部 但除左u記好多牌子既男裝部都好少人行 我覺得首先要建立自己靚審美先 試多啲先知道自己岩咩同鍾意咩
駁唔到唔覆?
死傻閪做人做到你咁廢都幾可憐
點呀 答到我有乜料未
仲出嚟獻醜 跳樓死咗佢啦垃圾
我有follow呢間 有冇丁過佢其他野? 我睇圖啲野幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞