香港買男裝真係好撚難

823 回覆
2245 Like 118 Dislike
你窮姐
Pin this
俾多少少錢買
都係幾百蚊件
日系男裝

Niko and …

都要睇返場合嘅
唔通無時無刻都著件tee咩

同埋著衫都要靠睇多啲 襯多啲
拎多啲經驗先睇
巴打 你揀既同我一樣
其實唔止我地男人選擇少
我個仔買衫都係咁
女童裝既款多男童裝幾倍
唔係無
但男裝要靚都普遍貴
無女裝500蚊襯哂全裝仲可以換貨咁抵玩

不過有咁講
男人唔洗咁多款,學下身上每樣item都揀高質啲
唔需要學女人幾百樣item 日日換換有啲著都無著過
清,推上咗熱門嘅潮流台post係咁 多好多concept 係:「男人搞咁多野做乜/做gym操好個身形著乜都好睇。」嘅人。

但我想講好多男仔係對自己外型好有要求,小至一件純色tee,睇raidxx ,已經有唔同cutting同質料,會諗點襯下身,其次會諗埋點襯袋、帽同飾物。

另外我自己都有做gym,但我都鍾意著oversize 衫/外套/闊褲,緊身衫係型睇到身型,但研究開時裝呢年亞洲/日本係hit city boy look, oversize係大趨勢,勸有睇comment唔好局限自己眼界,一黎就屈我淘寶
清好撚型
United Tokyo
我都覺得係少
不過香港好多男人買衫都要有牌子咁
唔係講緊奢侈品牌
而係Nike Zara Carhartt呢啲
喺條街真係10個有9個都係GU
個個都係Tee+牛/sweat pants
比盡加件shirt/帽
會打扮嘅男人好少見
係好乸型
但其實買貴嘢幾好
料靚襟著cutting又靚又唔會撞
葵廣衫雖然好睇但洗幾次就變型甩色到唔想再著
嘩你勁嬲
其實你唔有優越感
我係貪靚女人黎
Engineer Garments/ Studio Nicholson嗰啲嘅男裝我都著
平時多數都係Harvey Nichols/ Lane Crawford/百德新街買衫
同我講fashion你應該有排都未夠班
你講咁多都係針對啲有心想打扮嘅人
但樓主係講緊啲普通人買衫 唔係特別追求呢樣嘢
根本唔係個個都想擺咁多心力時間喺著衫度
而平時喺街 女人衫鋪頭一定多過男裝鋪頭好多
呢個係咪事實?
唔使打晒稻草人話我係無品味垃圾嘅
佢答咗啦~佢話唔係事實佢咁答完其實都冇咩可以再講
classical menswear係阿叔先著 同埋西裝其實真係鬼佬先有資格著
至於好前衛嗰啲designer brand, 本身個人無明星咁靚仔既話睇落真係好柒
u記雖然平 但我著完唔會即刻型咗一倍 所以都麻麻
著女裝呢個問題 好老實講著得落女裝既都唔係真男人 我36吋胸肌34吋腰 自問唔算好大隻 但都無可能去著女裝
有冇巴打介紹買邊間女裝
見佢話唔係事實我都費事同佢再拗
根本唔係討論緊同一樣嘢
人地要去99蚊一件衫 199一條唔撞款既褲
渣蔗價錢著出燒鵝味道
仲叫人去k11想攞佢條命咩😅
我so far買返嚟嘅都ok呀
樓上都有提到United Tokyo果堆都ok嘅
但好多款好誇張,要自己衡量下點襯好先好買
有啲簡約look都要件衫啲料夠靚先著到個感覺出嚟,我覺得比多啲錢係值嘅可以一試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞