[自由了] 請你好好放低, 其實分手又有乜好怕喎?

1001 回覆
11 Like 2 Dislike

我都係
但我已經決定左1個月之後搵翻佢

搵佢做乜

復合

差唔多 不過順其自然啦想復合都係因為自己仲未捨得佢姐到你真係放低既時候就唔會再咁諗

其實有一瞬間覺得一齊番個感覺已經唔同 但之後又好想好想有機會同佢一齊番 好矛盾

係矛盾架啦比啲時間自己啦

呢度真係有愛 無入錯尼

其實已經慢慢接受左 但係夜晚就會無啦啦又頹番

我都係

搵佢做乜

復合

分手個陣我都問過
但大家都知個陣我冇可能係一時三刻改變到自己固有既問題同價值觀
所以分開呢個月我會改好自己唔好既地方再用一個全新既我去追翻佢翻黎

加油 同時又可以令自己變得更加好 我都諗住咁 令佢知道我係有改變

多謝你 共勉之

我都係

搵佢做乜

復合

差唔多 不過順其自然啦想復合都係因為自己仲未捨得佢姐到你真係放低既時候就唔會再咁諗

其實有一瞬間覺得一齊番個感覺已經唔同 但之後又好想好想有機會同佢一齊番 好矛盾

係矛盾架啦比啲時間自己啦

呢度真係有愛 無入錯尼

咁緊係啦 因為我都係呢個post而慢慢走緊出黎
有無巴絲可以傾下計呀

係到傾囉

好溫暖

基本啦呢啲

想吐盡苦水
前排ex搵我 都係有個情侶app搵我 但係其實都已經散左啦 佢搵我係講對唔住個啲 之後我都有keep住用果個app搵左2次 尋日第3次點知佢同我講 過2日唔會玩我地個app 本身一直仲用緊呢個既時候 我真係好有希望可以一齊返 但唔會係短期內
其實仲有好多野想講 怕太長 大家唔想睇 而加好無前文後理
有無巴絲可以傾下計呀

係到傾囉

好溫暖

基本啦呢啲

想吐盡苦水
前排ex搵我 都係有個情侶app搵我 但係其實都已經散左啦 佢搵我係講對唔住個啲 之後我都有keep住用果個app搵左2次 尋日第3次點知佢同我講 過2日唔會玩我地個app 本身一直仲用緊呢個既時候 我真係好有希望可以一齊返 但唔會係短期內

唔緊要幾長我地都睇既,呢到好有愛
有無巴絲可以傾下計呀

係到傾囉

好溫暖

基本啦呢啲

想吐盡苦水
前排ex搵我 都係用一個情侶app搵我 但係其實都已經散左啦 佢搵我係講對唔住個啲 之後我都有keep住用果個app搵左2次 尋日第3次點知佢同我講 過2日唔會玩我地個app 本身一直仲用緊呢個既時候 我真係好有希望可以一齊返 但唔會係短期內 而加知佢要del就好似狠狠地跌返入谷底一樣 即刻無哂依靠
有無巴絲可以傾下計呀

係到傾囉

好溫暖

基本啦呢啲

想吐盡苦水

不過真係get唔到
有無巴絲可以傾下計呀

係到傾囉

好溫暖

基本啦呢啲

想吐盡苦水
前排ex搵我 都係用一個情侶app搵我 但係其實都已經散左啦 佢搵我係講對唔住個啲 之後我都有keep住用果個app搵左2次 尋日第3次點知佢同我講 過2日唔會玩我地個app 本身一直仲用緊呢個既時候 我真係好有希望可以一齊返 但唔會係短期內 而加知佢要del就好似狠狠地跌返入谷底一樣 即刻無哂依靠

你地冇其他既聯絡方式?你地係因咩事分手呀,如果佢唔玩呢啲app可能因為佢已經有另外一個唔需要再玩,分左手就盡量唔好諗一齊返啦都冇乜機會
有無巴絲可以傾下計呀

係到傾囉

好溫暖

基本啦呢啲

想吐盡苦水

不過真係get唔到

再長都睇過
遲啲等自己好番啲 或者會有番可能
我上一個post都有講過下 但小人物應該無人記得 再講下先

2星期前 一訓醒男友就問我 :覺唔覺得我地去唔返之前咁 但當時我真係岩岩醒 所以好嬲 就問佢咁係咩意思係咪要分手個啲

咁佢就話自從上次相處係開心左 但覺得而加既開心只係好表面短期 都已經無再諗咁多(我地曾經一次嗌大交而分手 但我真係忘記因咩啦 佢個陣有話已經淡左 但後來我地都一齊返 )

我就話我只不過好微不足道 佢有好多學校活動又住hall 我唔夠呢啲野吸引大 (因為我覺得一個人接觸一啲新既野既時候 就好易唔會對本身擁有緊既野再有咁大興趣 )同樣道理 佢多到啲活動 我地係好少見 少見到2星期先一次咁

佢再話唔係微不足道 而加佢無野煩緊忙緊啦 可以好好地諗下我地之間 佢覺得自己同之前唔同左 同上次一樣淡左 只係表面改善左[size=4但實際屈住屈住[/size=4] 當時見到呢句 我個心痛撚到 話哂上次到而加都有半年

佢話 至於呢個時候同你坦白 因為我諗完 唔想再咁對我自己淡要承認 唔講會唔公平 好衰 好浪費左大家之間既心機 我其實諗左好耐 覺得要有責任講返自己感覺 見到自己有同之前對比 系感覺唔同左 上一次好深刻 知道你喊 但你唔講 我知道繼續相處落去 大家都會好難受 我唔會享受見到你喊但唔講 果時我好深刻 已經令你唔開心 而且唔單止系唔開心咁簡單

因為佢自己話覺得對我唔住 一直都收埋自己 曾經我問過佢一個有關佢既野 係因為為見到銀包有張卡寫住 我先咁問 但佢最後竟然同我講 話會講埋比我聽 覺得係差個機會講 覺得係一個自己未盡既責任 我就好嬲 我唔明點解去到最後我仲要知佢屋企人既野 佢話當初唔想我咁辛苦 要一齊承受 我就話咁而加分開左就唔緊要喇 唔怕我辛苦 我同佢講呢啲先叫自私 根本都無諗過我感受 定正正因為我唔係你邊個先講 唔會再見喇 真係唔會一齊返喇 所以就講我知
我又話你話一齊去旅行都係你未盡既責任 咁你係咪同我去 但無覆我

一直傾 佢都係話 我已經諗我好清楚 而我無論點講都係無用 。。。

後來隔左4日到 佢用我地果個情侶app黎搵我
佢同我講 :對唔住 我做呢個決定 系因為我知道自己問題 再落去 會對你唔公平 更加會拖住左你 我地一齊時間都算幾長 互相有過開心 唔開心時刻 回顧返有笑有淚 部分都好難忘 我知道一時三刻好難接受分手 而我都諗左好耐 但呢個時機 對大家都系最好 一生人 得一個人先會同你有最後結局 途中都系一個過程去學習 唔好太著眼最後每個人結局會點 希望你都會系開心系呢段經歷 唔會後悔有過呢段感情。
我就話:你而加對我都好唔公平 正正係因為你一直都唔講你既諗法比我知既時候 我永遠都唔知亦都唔可以做啲咩改善 直接飛過哂呢啲過程 而直接搞到咁
佢:我地平常鬧交 已經知道大家性格有不同 多次出現相同類似的爭吵 若要你或者我改 大家就會變到唔似自己 而且性格難改 我都唔想逼大家改

我:而加咁樣你先話性格難改 當初我都有咁講過 但我都會想改變即使唔係一下子可以變到你所講既咁 又或者可能你覺得我根本無改過拉 但我覺得呢啲唔係話係逼一個人 只係睇願唔願意去咁做 就好似我都好想同你媽咪關係好啲 唔係好似當初怕怕醜醜咁 咩都唔敢做 所以我咪會主動啲囉 幫你媽咪整下野 雖然好似只係一兩次咁(因為少左好多上去) 但我至少唔會再好似之前咁 要你叫我先去做
其實如果你咁講 我就會覺得 就當我一直抱怨你好惡係講緊一啲岩既野比我聽既時候 你都唔會願意去為我去改下你呢種講野既方式
我明明就唔係唔想聽你講 只係唔明我係你女朋友 點解唔可以語氣溫柔少少咁同我講 就好似如果你阿爸或阿媽係咁哦你話你既時候 你都唔會想聽一樣之麻

佢:有時你諗返 點解我會想問點解 你會覺得好難答 答唔出 或者完全無諗過 但對於我 有時我甘問系因為覺得好基本要考慮到既野 雖然系好少事 但就對你好唔方便 或者完全延誤曬 搞到一件小事演變到好大既事
我見到對於媽咪有變到 但唔再局限系媽咪果到 而系平時d野
點解我甘正經去講 因為覺得要習以為常去諗一樣野 甘正經系想你平時多加留意 反省點解無諗到無察覺到 其實系氣憤點解無諗到 或者完全無察覺到 既然都發生左甘多次 亦系其中一樣我覺得系整體諗野都唔同

之後都一直講緊性格啲野 我後來就直接打比佢
佢話個問題都係因為我地2個根本就唔岩 好多野好耐之前都講過 係對上次分手後 佢一直觀察我但一直都無變 就好似

1)佢有時做某啲野既時候會諗好多一切有可能會發生既野 如果唔點點點可能會發生咁咁咁
但我就 從來都唔會咁諗 好多野發生左就同佢講我都無諗過會咁等等 佢就覺得我地根本諗法上唔同 覺得另一半都要好似佢咁一開始都要諗咁多野 但我唔係 連佢既界線我都過唔到 所以佢接愛唔到我呢啲行為

2)一啲佢覺得好簡單既野 唔明點解我要花咁多時間去做 同有啲重要野成日拖到最後一刻先做 所以佢覺得我地又好唔同 (呢個我知自己有問題 我爸都咁話我一直改緊)

3)我同佢講中學野負面野 一啲曾經得發生過既經歷比佢知 佢覺得得太負面太偏激 我唔應該覺得中學既人係咁大專既人都係咁 但我明明只係想講我所發生既事比佢聽 但佢就覺得得一直都係唔開心先會諗住 就算得話唔係但佢都會話 個下覺得係咁樣 所以佢覺得我太過負面太過偏激 佢好唔中意

然後觀察完喇 無變 咪愈黎愈淡 去唔返之前咁 擺唔返個心係我身上 去到一個無彎轉既地方
雖然我都有責任 但佢一句一直觀察已經定左我死罪 我唔知佢諗咩我唔知仲有咩做得唔好 佢都覺得唔算係佢既責任 佢唔一定要講 因為佢話岩岩上面啲野唔係要講先得 但係唔講我點知你一直咁諗 點樣再去改變下

我呢段時間日日訓一個鐘就彈醒 爆喊唔會再訓得返
一直都係到依賴緊自已比自己既希望 因為我唔明 點解佢只睇我ig story ?點解仲用我地個情侶app?
我一開始覺得佢一定對我仲有感情 再加上呢2個原因令我更加覺得我地之間一定仲有機會 但假希望是自己比的 佢而加話要del啦 我就跌返入谷底
而且佢就段生日 我地未分開前 我整左個爆炸盒 表工diy個啲比佢 我唔知應唔應該送?當送比佢 我又應該點同佢講好?我又卜左自助餐 問唔問下佢去唔去?(但佢今日都話del app應該都想斷聯絡?我咁問佢去唔去食 都只係傷自己心?但份野我就一定都想送既 但唔知點做好)
不過呢篇野 太仔細對話出左黎 可能遲少少會del 呢段野 我怕佢啲朋友又好咩都好見到 雖然佢無玩開 應該
太長唔quote,唔會有人咁得閒追呢啲咁既post,聽落好似唔係你本身性格出問題純粹係佢接受唔到你咁既性格多啲,佢覺得你有問題但唔講比你聽呢樣我個個都係差唔多,佢話你自己應該會發現得到 呢下真係好sad,你地都試過復合啦到最後都分開都應該知道再係返埋一齊係無可能更何況係佢接受唔到你呢種性格,禮物你咪照送囉整完唔通dum咩不過食飯就唔好啦,當呢樣野係最後一樣你為佢做or你同佢之間最後既connection,完左之後就要努力move on啦
佢話個問題都係因為我地2個根本就唔岩 好多野好耐之前都講過 係對上次分手後 佢一直觀察我但一直都無變 就好似

1)佢有時做某啲野既時候會諗好多一切有可能會發生既野 如果唔點點點可能會發生咁咁咁
但我就 從來都唔會咁諗 好多野發生左就同佢講我都無諗過會咁等等 佢就覺得我地根本諗法上唔同 覺得另一半都要好似佢咁一開始都要諗咁多野 但我唔係 連佢既界線我都過唔到 所以佢接愛唔到我呢啲行為

2)一啲佢覺得好簡單既野 唔明點解我要花咁多時間去做 同有啲重要野成日拖到最後一刻先做 所以佢覺得我地又好唔同 (呢個我知自己有問題 我爸都咁話我一直改緊)

3)我同佢講中學野負面野 一啲曾經得發生過既經歷比佢知 佢覺得得太負面太偏激 我唔應該覺得中學既人係咁大專既人都係咁 但我明明只係想講我所發生既事比佢聽 但佢就覺得得一直都係唔開心先會諗住 就算得話唔係但佢都會話 個下覺得係咁樣 所以佢覺得我太過負面太過偏激 佢好唔中意

然後觀察完喇 無變 咪愈黎愈淡 去唔返之前咁 擺唔返個心係我身上 去到一個無彎轉既地方
雖然我都有責任 但佢一句一直觀察已經定左我死罪 我唔知佢諗咩我唔知仲有咩做得唔好 佢都覺得唔算係佢既責任 佢唔一定要講 因為佢話岩岩上面啲野唔係要講先得 但係唔講我點知你一直咁諗 點樣再去改變下

一直都係到依賴緊自已比自己既希望 因為我唔明 點解佢只睇我ig story ?點解仲用我地個情侶app?
我一開始覺得佢一定對我仲有感情 再加上呢2個原因令我更加覺得我地之間一定仲有機會 但假希望是自己比的 佢而加話要del啦 我就跌返入谷底
而且佢就段生日 我地未分開前 我整左個爆炸盒 表工diy個啲比佢 我唔知應唔應該送?當送比佢 我又應該點同佢講好?我又卜左自助餐 問唔問下佢去唔去?(但佢今日都話del app應該都想斷聯絡?我咁問佢去唔去食 都只係傷自己心?但份野我就一定都想送既 但唔知點做好)
不過呢篇野 太仔細對話出左黎 可能遲少少會del 呢段野 我怕佢啲朋友又好咩都好見到 雖然佢無玩開 應該

好長但有睇哂
其實感覺你同我情況好似
我ex都係有新既野做 新既野去體驗
慢慢咁忽略左我(雖然本身已經有啲)
然後慢慢佢就淡左 但佢一直無講
我從佢個fd知道原來都幾個月前已經咁諗但無提過
一樣無機會去比我改善呢段關係
兩個名義上一齊 雖然我仲好愛佢 但兩個無咩點傾過大家心諗既野 我無講過因爲以前發生啲野令我唔敢對佢坦白

我估你男朋友淡左果刻已經無得番轉頭 始終個問題存在咁耐 佢多數諗清諗楚先會做呢個決定 同我ex一樣
可能對你有些少既不捨而仲留意你 之後可能想快啲放低先決定唔再用你個情侶app掛
份禮物我幫唔到你決定 送定唔送 想做啲咩 唔好令自己後悔就得啦
連登可以del野架咩
加油呀絲打
又要出差,好開心
太長唔quote,唔會有人咁得閒追呢啲咁既post,聽落好似唔係你本身性格出問題純粹係佢接受唔到你咁既性格多啲,佢覺得你有問題但唔講比你聽呢樣我個個都係差唔多,佢話你自己應該會發現得到 呢下真係好sad,你地都試過復合啦到最後都分開都應該知道再係返埋一齊係無可能更何況係佢接受唔到你呢種性格,禮物你咪照送囉整完唔通dum咩不過食飯就唔好啦,當呢樣野係最後一樣你為佢做or你同佢之間最後既connection,完左之後就要努力move on啦

我同佢講有邊對情侶係完全夾 有啲野都係互相體諒磨合 睇下你願唔願意去為果個人而咁做 但佢都只係會話 性格呢樣野係好根深蒂固 唔係話改就改到
屌 我夠知 第一次嗌交既時候我就已經咁同佢講 我負面細膽我自己夠唔想 咪叫佢要比時間我 我一定會改下佢 個陣佢會係想我即刻改好左佢但而加到最後先講句咁既野 當初究竟有無體諒過我

如果我地自己都發現到/知自己究竟係咪真係改好左架話 就唔洗散啦 你地唔講我地點會知阿
又要出差,好開心

我禮拜六飛鬼國

好長但有睇哂
其實感覺你同我情況好似
兩個名義上一齊 雖然我仲好愛佢 但兩個無咩點傾過大家心諗既野 我無講過因爲以前發生啲野令我唔敢對佢坦白

我估你男朋友淡左果刻已經無得番轉頭 始終個問題存在咁耐 佢多數諗清諗楚先會做呢個決定 同我ex一樣
可能對你有些少既不捨而仲留意你 之後可能想快啲放低先決定唔再用你個情侶app掛
份禮物我幫唔到你決定 送定唔送 想做啲咩 唔好令自己後悔就得啦
連登可以del野架咩
加油呀絲打

如果不捨就一齊試下努力去改變啦 點解個結局一定要咁 咁樣先係對我地唔公平 係佢地唔肯講佢地既諗法我地知 但同時又憎佢唔落 因為佢都無做錯啲咩 又唔係有第個 叫我地如何放棄他/她

好長但有睇哂
其實感覺你同我情況好似

連登可以del野架咩
加油呀絲打

如果不捨就一齊試下努力去改變啦 點解個結局一定要咁 咁樣先係對我地唔公平 係佢地唔肯講佢地既諗法我地知 但同時又憎佢唔落 因為佢都無做錯啲咩 又唔係有第個 叫我地如何放棄他/她

sor 我第一次玩唔知唔可以del
有時候大家好似仲有愛但某啲原因唔可以一齊,明白會好唔捨得好唔甘心,點解對方咁易放棄。事實係愛唔夠,佢已經無咁愛你,佢覺得辛苦,大家唯有分手,放過大家。分手過過係痛苦既,覺得時間過得好慢,好想復合,但呢啲係你自己幻覺,你自己幻想對方會突然回心轉意,其實係唔會!無幾多復合成功既例子!要話俾自己聽,頹至少頹3個月(set 期限), 期限一到,你要pick up 返你既生活。

利申,拍拖7年多,分手踏入第三個月
好辛苦 起身個下好空虛
又要出差,好開心

去邊
好辛苦 起身個下好空虛

帶左沒靈魂的軀殼生活咁
唔小心射左波添🤤
好辛苦 起身個下好空虛

帶左沒靈魂的軀殼生活咁

啱啱分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞