[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
想問下有冇daycamp地方介紹
點會吹斷
用easton支碳纖藤條都未有事,行山杖點會有事,仲要bd都已經算粗身
不過有fd會話伸縮果款會滑pole
賣呢個價錢係咁上啦
期待俾d咩靚布你講真
咁又唔係好公道, 如果金仔嚟講 luxe 起碼唔會出現話點起都巢嘅情況囉

就算 DOD 都唔會啦
前提係要買到
直接block 啦
大家有冇買風扇v600+定v1040好 定有冇其他推介
平平地luxe 唔錯
政總
會巢係double silicone nylon特性
ggg用d差較差既silicone布所以個問題咁明顯

dod同luxe用較低階既polyester布
的確係唔會巢,但重d 抗撕裂差d收納大d,無得咁比較

呢個價位唔計淘寶,無乜邊個牌子比到,最平點都要添少少上smd
你講行山扙?
Luxe 嗰支好似碳黎
但我想搵支鋁
Anyway thanks
唔怕重1kg 就v1040
想輕又有風扇用就v600+
重都唔係重點
個shape入背囊真係好難pack
🤔 聽講鋁pole襟啲 諗住上英昌睇下
Btw thx
有個地方唔明。點解啲鬼佬係外國唔怕燒爛地,直接係地下生火,完全唔會用焚火爐?因為地方太大,燒爛小小都無所謂?但亞洲地區返而好興焚火爐
鋁係襟啲,但我覺得起金仔可以考慮輕身少少
金仔pole 相對無咁易斷,除非你會打開到好似天幕咁
(不過只係我個人經驗,戴返頭盔先)
外國真係唔知咩情況,可能佢有事後處理或者其實一樣會被人鬧
但同香港比, 外國露營地方應該會多啲
香港啲地熱門時間個個排住隊等你走咁, 如果幾批人燒地又唔會處理好快就玩爛
(補充: 燒地會事後處理唔代表可以燒地, 只係無咁仆街)
有無人有經驗UL營係咪好易爛

揀緊隻Big Agnes Copper Hotel HV UL定係 Blacktail Hotel
你唔會極端天氣去露營其實唔使擔心. Gear好多都都係自己唔小心整爛😂
真,通常係自己on9問題多過qc同布料問題,就算講緊老化甩coating,都係講緊5~7年之後嘅事
好 咁揀UL個個 輕左1.5kg唔該哂各位
上美國網買, 香港食水太深
想問下snowline light chair邊度買平啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞