[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
放腳底
silnylon應該已經係公認最好布料,D高海拔營基本上都係用佢
但都要睇係乜嘢level既布
double silicone如果計性能上,係耐水壓差pu少少,重量重過dcf,同埋易燃

就算商家寫出黎個specs一樣性能都可能會差好遠,純度唔同對抗撕裂都好大影響

不過香港情況用中國產最cheap 15d double sil 已經好夠力,更大機會係骨爛布都未爛,選擇double sil更多情況係因為想輕過同埋壽命長過pu
夏天無人討論
想問有冇師兄知呢度係邊度
想問下驅蚊器大家會推薦flextailgear定thermacell
3m蚊膏+日本蚊香
thermacell
個重點在於蚊片
咩機都得
Thermacell個隻蚊片係咪算好
flextailgear+靚蚊片
一個法律問題
如果 我喺一個非政府部門管理嘅草地起天幕
我又算唔算犯法 定我係同管理公司嘅私人問題?
我覺得最好, 連蠓都驅到
你諗下咩叫郊野公園範圍?
師兄你肯定上高海拔營係用silnylon?

另外唔太同意你第一,二段既point.
silnylon唔等於double silicone.
silnylon都可以熱壓pu/pe膜...

但double silicone/both side silicone,
通常咁寫到明就真係無做其他加工

想問下有無參考資料想睇睇?
岩岩係加拿大上山玩埋xcamp上黎share 下圖,
share之前講少少感受:

1. 加拿大既人大多唔會介意分享非官營/私營露營地點,
我覺得同文化同x位既多少仲有玩露營既基數都有好大關係.
2. x 位係指真係唔需要上任何網站reserve既地方,
通常都係好細既地方或者要行老鍊咁遠,
又或者兩樣都係
3. 今次上Sumas Mountain既x位,
上到去果下真係好震撼
因為好靚...
我唔會去比較同香港既景,
但我覺得有機會係要試一次

好了直接Post下相:
好正

不過嗰邊係咪多大型野生動物,有多啲嘢要注意/技巧要學
行山露營其實真係唔多覺有大型動物
見最大型動物已經係鹿

黑熊就係我屋企附近有見過,
但其實美洲黑熊係好善良,
十年先大概有一單係襲擊人類既案,
仲要係講緊可能係搶人既野食
咁上高海拔應該用乜料?

我睇d forum 同布廠 如果講得silnylon都係講both side
d資料我都係睇文、問廠同埋睇youtube片,純興趣咁睇
全新17年hubba nx2外帳膠條少碎千六蚊係咪唔抵屌
上次換代特價$1900左右有
$1600舊版抵唔抵見人見智
不過seamtape呢d野自己重新搞都幾煩
3500 or 以上海拔既地方扎營,
通常會用到PU/Sil為主,
小數先係用DCF/Double silicone/nanovent membrane

Double silicone既nylon雖然係襟磨同埋nylon本身具彈性,
但當係冰點以下果時,
double silicone nylon會變得好the, 同埋一條條坑,
呢點係基於double silicone係唔透氣亦唔易俾水份子穿過,
所以會導子水份子積聚係布料上/下面.
而加上營內溫差大, 一定會有反潮現像,
之後水氣會係the左既位結一條條冰柱趺到落黎,
有係雪地/冰點既情況下露過營就會明白有幾the
所以高海拔露營通常會係用single wall既營,
又或者用pu/sil既營去避免呢一點.
香港如果仲有寒流, 會有接近/低於冰點既情況下,
不仿帶隻sil/sil營去試下.
如果無咩機會既, 亦可以試下係黃雨情況下,
持續俾雨淋半個鐘以上, 都會體驗到果種the既情況.

另一點係double silicon造價比pu貴
tent係高海拔地方受住強風同極強紫外線既影響,
都係變左消秏性物品.
而pu/sil係基於以上各方面既表現,
係好過double silicone,
佢唔會the,造價亦唔貴, 唔怕當消耗品,
再加埋堆品牌自己sponsor,
所以你上高海拔地方既base camp
通常係會見到呢幾個品牌:
Kailas唔同系列, TNF ve25, Black diamond hilight etc...

而我係唔同意你指既"高海拔地方基本上用silnylon"呢一點only
因為silnylon唔係高海拔既主流,
但都唔代表無人用佢.
就好似hill仔唔會係高地basecamp點見到,
但唔代表唔會有人用
之前喪標哥都係帶隻soulo定allak係外國高海拔地方影相.
如果係高海拔地方最多出現既sil/sil營,
應該會係slingfin.

最後上面提到既nanovent membrane
佢係由samay equiement整出黎既material黎,
都係for高海拔地方用既營既料, 但唔係主流.
佢係唔會the, 襟磨, 抗撕裂好, 輕.
但同時造價都極貴, 所以少出現...
但我會覺得佢係隻理想型既高海拔露營物料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞