[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
台灣有 犀牛
hill仔愛沙尼亞
彩色果啲塗層嚟
應該係無落油 搞到個爐乾燒緊啲塗層
用易緊鑊一定要落夠油 唔好乾燒
liteway 鳥克蘭
莫買NH, 就算真係買都唔好係AMAZON買
彩色係鈦熱氧化,唔係塗層
原來係果種彩色無野自膠
snow peak 除左碗碟杯之外仲有咩值得買
你當係信仰就乜都值得買. go go go
鋁cookset
有冇營係2人用,2kg內(想知2kg 內叫唔叫輕),筆直大約$2000
有冇人用trangia 25煮過飯 2-3嘜應該要煮幾耐?
試過幾次都麻麻地😪
煮飯其實要自己試, 唔好諗住trangia 當電飯煲, set 好哂就一定無問題
例如唔同米又可能要求你用唔同份量嘅水
(煲之前浸10分鐘左右又會無咁易痴底)
你當時個溫度/風速又可能會有影響

唔知你係用咩爐, 火力大細又更加大影響
Thx 我都係用佢個1.5L湯鍋 係屋企試2嘜 米水1:1浸一陣大火6分鐘水滾 轉火力蓋全開 10分鐘再焗5分飯熟但有小小燶
之後有次3嘜 米水1:1.2浸一陣 大火6分水滾 落火力蓋7成 20分鐘再焗10分飯心未熟fail左
但兩次都冇見話蒸氣大噴發/滴水既情況 想問有咩位可以調整
我覺得小燶已經叫成功架啦,始終係明火,最緊要唔係燶但中間未熟
我就好少計時,都係以前山藝阿sir教, 大火等佢出白煙,然後校細啲,等佢出透明嘅煙(類似水蒸氣) , 再校最細火, 不過呢個睇左好多次先識睇,中間就靠聞味,你聞到有飯香,然後一樣校細火就ok

如果你第二次有啲生係中間,有可能係唔夠水 / 未浸夠
有朋友非指定地方比人捉
黎緊要上庭
有咩要注意
開季啦

可以拎返啲油爐出嚟清潔
我自己就預多少少水
大約1:1.25-1.5
水滾攪一攪佢再較細火
之後收水就熄火焗,煮埋其他嘢就食得

不過我覺得越多米係越難煮得好
應該有啲困難
英昌一入門口就有價錢牌
呢個budget 又有2kg 應該都有唔少選擇
2kg 差唔多架啦, 仲要考慮埋packed size
可以去返第一頁睇下有咩牌子你有興趣
有冇巴打買女裝MR Bridger 用緊
個torso會唔會短得滯?同埋女裝條肩帶心口位會curve佐, 就個波形。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞