[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
Luna用家✌️
點解茶有用既 真係唔知
我又無咩研究
除味常見都係檸檬/茶葉/醋/咖啡渣
茶葉就感覺溫和少少, 其他都係酸性為主, 所以先試左佢
用滾水浸幾次乜嘢味都冇喇
新手想入手天幕,請教下師兄們有冇推介
通常4-6人用,追番以前d post見好多師兄都係幕同pole分開買,係咪好啲?
Pole係咪鋁好過carbon,穩陣d?
天幕搵老細喇, 有銀底

https://exploreroutdoor.boutir.com/?lang=en

正常都係分開...因為人地唔會知你想要幾高的杆
鋁定CARBON睇你果日幾大風..想一枝走天涯咪鋁..粗D重D
枝死人SNOWLINE我都有, 細風或者做輔助撐高兩邊用,
夜晚就收一收穩陣D,
就算內陸平地 天光都會有機會有怪風
Thanks清,好似唔錯
師兄枝snowline係carbon?
Pole就用緊鋁, 124cm-210cm 大約340g一支
snowline 個支係carbon, 應該之前都有唔少posts 講過佢缺點
我自己個對都放走左, 一黎易斷, 二黎個設計我覺得麻麻地
以家都轉返鋁pole, 又平又穩陣, 斷左唔肉痛
鋁pole應該雜牌都ok?
唔係GA..上次見對面個大陸野, 粗過我一樣斷
當然識唔識起都有影響, 我果枝都係韓仔平野
認真麻麻, 係懶得賣 有時做側柱用, 好過又拎多兩只鋁
夠用架啦, 同埋睇你接受到幾重
其實易唔易斷就真係唔知, 只係成日都覺得佢搖到個人好唔安落
同埋有次係地下跌一跌支pole, 每支pole金色粒的甩哂出黎
原來佢只係搵條好幼嘅鐵頂住, 雖然好易整返, 但就覺得好兒戲, 快快手放左佢算
依家啲人係咪當人夏天唔露營就隨便爆x
可以影得明顯啲
有人追舊post,好感動

最主要係睇你張天幕幾大,開幾高黎決定帶咩pole
而原廠本身跟果D 好多時都未必100%岩心水,所以大家多數都會另外再買

carbon 就輕過鋁,貴一截,幼既好易爛,一旦被風吹爛左就惟走掉左佢(或者換走一節)
但鋁就經濟D,重D,俾風吹彎左就自己屈返直都仲用得

穩唔穩陣真係睇你天幕幾大塊,同pole 幾粗
好難咁樣一句就講鋁定carbon 好D
請欣賞肯為大家帶天幕嘅人
仲有帶天幕pole嘅人😂
多數都係得一個負責帶曬
除非一齊pack野,如果唔係一定有pole嗰個帶晒
有冇巴試過用金仔/帳頂代替支pole
道理我都明 但實際唔清楚😂
我唔係好明你講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞