[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
我用v4a做solo營
冬天用好正 頂唔順寒風可以成個人哩入去煮嘢食
我唔高,擔埋櫈坐入去都唔頂頭
不過換二人inner嚟用應該都幾少空間
v4a都正但唔係好搵到香港邊到有得買
我諗要睇埋價錢先決定到
另外都睇緊gogoalgoat, 佢d營都好似唔錯
巴打隻v4a係邊到買?唔係好搵到香港鋪頭有
反而mini peak 2就多
v4a 個廳再放埋櫈唔會好迫?

我本來用開firefly, 因為初初玩唔太識, 然後用左10年都仲好正常, 唔想浪費, 就無轉做v4a
只係買f6a 直接同frd / 女友去
英昌有齊哂, 放心去睇
v4a貴mini peak 二百左右(好似)
gogoalgoat 其實都係, 你個問陣我都有諗起佢
我本身無留意
我睇之前都有巴打comment 過, 香港人出, 質素都唔錯, 色都多啲選擇, 你可以搵返
gogoalgoat隻沙色靚過luxe好多我覺得,呢點好吸引
佢隻apus我都好有興趣
但佢係咪冇實體鋪可以睇
gogoalgoat 應該係比luxe 好, 所以budget 啱你都可以考慮
不過唔肯定沙色有無貨
以我所知就無實體
應該話唔會拉埋門口 拉埋就逼,門口背風淨係個人坐入去就夠擋
買嗰陣都有同f6a比較 但香港啲營地咁逼 就唔敢買咁大反正solo多
重量又多好多

同埋一直好奇 同另一半去用金仔唔會覺得中間支pole好阻掟咩
去柱神器幫到你
如果同香港營地其他營比, 我覺得f6a 都唔算特別大
不過如果去x位, 地形又真係會有少少限制
重就唔會重好多, 同埋多個人, 內外帳可以分開孭

我真係訓覺架唔會阻掟
嫌阻掟就唔去露營啦
而家先知有呢樣嘢
坐地好啲 / ground chair
坐 chair zero 有啲頂頭
近排想直接買個ul二人營 以前買v4a以為已經輕好多
孭得耐又覺得可以再輕啲
但好似好浪費 其他營又唔係爛,放喺到又唔用 用過咁多次舊晒又難放
如果真係啲營唔用, 就慢慢放啦
你擺係度唔用, 其實遲下都老化, 到時俾人都無人要

追輕量化都係無底深潭黎
官地幾時開翻
依家沙灘開翻 戶外場唔洗戴罩 但露營官地照封cls
而家考慮緊gogoalgoat既passer, 沙色有貨
好大機會買呢隻
無計 林鄭冇露開營呀嘛
都冇人記得原來露營場一直封緊
漁記又唔出聲,白逗人工
唔捉你邊夠錢起明日大愚
新手問吓到底背囊嚟講decathlon同其他大牌子分別大唔大,目標係一至兩日單人露營
decathlon 50l
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/男款-50-10-l-多日登山背包-mt500-air/_/R-p-324407?mc=8581388&c=藍色_藍綠色
fjallraven 52l
https://www.fjallraven.com/us/en-us/bags-gear/backpacks-bags/trekking-backpacks/keb-52?v=F27342%3a%3a7323450489410

舒適在我嚟請講好緊要,兩款都試揹過,但唔係長時間用分唔到高下
二千幾我負擔得起,就係驚唔值

另外想問下50l夠唔夠做,定係買大啲好?
帶基本嘢,營,櫈,睡袋,爐仔
50L單人實夠用,pack得好其實可以塞好多嘢,當然都要睇你啲gear咩size。如果睡袋都好似棉胎嗰啲咁大,就....

背囊方面迪記899話好舒服咩?唔係,叫做得住佢個價不過。既然你睇得係keb 52價錢建議睇多幾個牌子,比較大路osprey/gregory都係唔錯嘅選擇。

我自己有用osprey atmos 50覺得唔錯
可能係我唔知點為之真正舒服

Atmos 50我都有諗過,夠曬support
但keb 52個墊摸落有梳化嘅感覺,木框又靚仔
我都好掙扎
舒唔舒服就好個人,不過可以考慮埋背囊間隔同重量,太重孭得耐都辛苦。

如果都係揀唔落手就揀個型d,7嘅幾好用都係假
有冇人有用big agnes 隻copper spur
有冇咩評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞