[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
去柱神器?
講漏左主語
用金仔頂代替其中一枝pole
大概係咁
起天幕
試過一次
但好驚金仔支carbon pole會斷
DOD 好似有出過呢個design

我曾經都諗過得唔得
但我又驚個金仔支pole 同個金仔會頂唔順扯爛
唔明你講緊乜
哦..
唔係唔得 但你金仔支pole就要夠硬淨先得
如果唔係大風就會一齊收皮

另外都有天幕個設計係for延伸金仔個頂
ggg同靜星都有出
我係用luxe 佢個頂有個圈圈 但怕佢吹會移位
luxe 個圈有啲大, 會搖得好勁
同埋應該受唔到力
咩牌子
有冇人去左DLGM
不過只係飲下酒
無野睇啱
有無人用過山之道隻睡墊 同普通蛋𥱊比覺得點
用過大陸蛋墊仲有zerogram buddy
用過ul15+同minimalism,但都係半身

我個人覺得ul15+舒服d,感覺實在d
因為我諗熙試唔試 本身用開吹氣 但覺得唔好訓
如果買ul15+ 我會買l
UL15, UL15+, Thermarest同Zerogram都有用過, 自己鍾意打側瞓, 最舒服係Thermarest同UL15+, 不過Yamatomichi睡墊長度係175/200, 同thermarest 183唔同. 如果200捲埋好大碌. 除非重量好重要, 如果唔係會建議thermarest. 至於zerogram, 可能因為中間厚兩邊比較薄, 唔係太鍾意.
因為本身用klymit隻充氣 但唔中意個重感覺 好唔實在
充氣可以試吓nemo tensor
想請教吓各位,嚟緊想買番個煎pan有冇ching用過覺得好唔好:
STS Alpha Pan
Primus LiTech Frying pan
MSR Ceramic Skillet
GSI Pinnacle
Evernew Titanium Non-stick
Trangia Saute Pan

我見Primus&MSR 都係陶瓷底,會唔會耐用啲?
Trangia 隻深pan 新出好抵買,不過要買多幾隻運費先抵,但又好似聽過Trangia 煎pan唔好用?有冇以上用家share吓
有無人用過Snow Peak 輕量天幕營柱?穩唔穩陣?
GSI Pinnacle啦
Evernew UL 14/17/18/20 cm 是但一隻, 睇自己要求
自膠14/16/18/20先啱
150cm 夠用?
套pole 應該無咩問題, 都係睇你點用法
大家平時用開邊款天幕?
Luxe?MSR?Explorer Outdoor?防水達人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞