[露營師] 第31個Post 睇晒#1 1001記得開post

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
講多樣,我自己2日1夜單人就好少用到50L,35-40L都夠。雖然話有位淨好過唔夠位,但係太多位淨可能好'浪'都唔舒服,個頂扁撻撻又7。

有冇需要咁大個就自己衡量,不過如果係你第一個背囊,50L用途會大d,同fd去攞多啲都冇問題
我自己都好少研究咩袋叫好, 一般都係價錢(唔想太貴) 同外型靚仔

因為都要睇你會點玩, 例如會唔會上山/長途步行 或者 走營
咁個負重同間隔都好緊要
其次用料會唔會好焗(背後有無透氣位), 有啲人特別大汗就好怕
我自己用開Lowe Alpine
佢用料唔係最好, 但價錢唔貴, 都多款可以揀
Keb 52我覺得吊打osprey🤓
大家會買nemo astro睡墊定加幾舊水買tensor
Keb 52係實淨既感覺,不過條側帶有d難搞,可以去旺角撚下個袋先。
袋會建議你唔好一開始買成$2k
過來人覺得其實一步到位係唔存在
越去得多先會知自己需要D乜
如果唔想煩,可以直接買迪卡儂最平玩住先(有新淨二手更好,反正之後如繼續玩基本上一定升級)
或者osprey D 大路款,1k左右價位,夠用就繼續用,唔夠用易手升級都方便

如果想認真研究後先再落決定,你會唔會已經有target左買D乜野其他gear先?
因為50L夠唔夠裝主要都係睇你D gear有幾大件同有幾多
如果最大路玩法其實可能要預到60L
但D野夠細件40L都已經夠
https://www.decorumtentals.com/categories/rent-backpacks

見上面有巴打推介osprey
如果你唔介意就可以租一次試下啱唔啱先
好提議
巴打想問你隻f6a喺邊買?
好用係好用 呢個格式叫好輕
但係講真shelter 有d雞肋
坐又要頂全頂全 仲要坐得一個人
唔通真係兩個人用兩邊shelter 咩
我寧願要tiger wall
再輕d 唔好哂左d 重量係個雞肋feature 到
明白

有冇人用過sierra designs high route 1?有咩評價?
例如空間感,前廳size etc...

或者有冇其他類似嘅推薦?唔想太有壓迫感,本身都有考慮smd deschutes/ heaven bundle, tarptent stratospire 1

諗住走營/長途單人用,落雨又可以當埋shelter用
<1kg,$2000-2500
入手 一定唔會後悔 唯一挑剔係pack size太大
多謝分享
不過睇你介唔介紹無頭頂 因為我煮野食好堅持要有頂遮一遮 除左濕氣 有時扎樹底又會有野跌落黎

如果無頂既 其實tigerwall都好好 仲有其他好多選擇
如果solo其實可以睇多啲金仔 好多都可以好輕架
我知金仔輕 不過想要個自立型既
屌梗係買多兩枝行山杖篤下篤下先好玩
下隻再考慮
都睇中呢款 但要自己配pole,繩同釘 budget幾百搞掂想請教下有咩推介
我諗住gmarket買snowline隻carbon行山仗,起金仔 繩係咪唔係必須?
釘就本身有d cheap釘唔洗買
問咗佢六月中有貨我都睇中呢隻
英昌
話時話鋁 pole 有無咩好介紹?
可以較長度
啪扣/z-pole
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞