手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
呢幾年香港唔少roaster豆單update得好快好多新野
你話貴又唔算貴,我又可以買啲100、30g試多幾隻
你外國訂一次要兩三包total 600g計埋運可能平得嗰幾十蚊
啲豆又留到唔新鮮
點解唔支持下本地roaster?當然要小心中伏
我諗你真係好多年冇update過info
香港中伏中到驚左,放棄左
睇番清楚 我冇話過收$80有咩問題喎
哂9左杯咖啡
街買咖啡係成本價15-20x唔係常識嚟咩

機沖重要肯定唔只20x

唔係點做生意
出名少少都已經唔伏啦
原來你唔識嫁喎
同你冇乜對話價值
你鍾意啦
音樂家系列d 味後製架?
我以為成日見咩菠蘿水洗 奇怪味道水洗 特殊發酵先係人工口味...
手冲幾正
咖啡豆最貴
Cafe 不嬲都呃錢嫁啦
佢真係用手沖即溶咖啡
依個post某幾隻所謂既老屎忽,咪就係香港咖啡界既縮影囉 就係覺得自己好撚識野,笑鳩新手 唔會分享,只會圍爐打飛機 成日叫人支持下本地野,比d原因、推介幾間黎先啦屌

btw,連登淨係得深夜小狗係真心推廣手沖咖啡
https://lihkg.com/thread/2155409/page/1
用低溫水, 磨粗啲試下沖
幾under 都係果陣味
中環Amber? 店主是Barista Championship 前世界第6, 今年代表香港都入到semifinal。店主因為同泰國某farm 搞direct trade 所以早排好少見人

大角咀Craft Coffee Roaster? 店主是前世界 Cup Taster Champion, 都出過local 手沖冠軍 (不過搬走左去歐洲了) 同 Bolivia 主要生豆出口商 Agricafe 有合作關係, 會入 Nordic Approach 啲生豆, 同唔少出名嘅farm 合作開

Studio Caffeine? 出過手沖冠軍同拉花冠軍, 老闆係資深評委。見佢地入過 Deborah, El Injerto, Esperanza 啲貴嘢...日常款quality 都幾好

Hushush? 店主係18g 做過director... 18g 時期已經周圍飛去唔同farm, 同好多farm 嘅關係都唔錯... 連今年Best of Panama 第一位 Finca Nuguo 嘅豆都拎到唔少返嚟

PersonalBest, 現香港 Barista Champion 的網店, 早年係 Orli Coffeework 嘅時候試過拎 Australian International Coffee Awards 金獎, 係香港 roastgem experimental cup 入面連續兩屆champion, 香港沖煮杯finalist, etc etc 因為要備戰世界賽的關係暫時只做細batch 中上價的豆

太多例子就不一一盡錄了,總不能說香港只有某小店才是有心做吧

其實香港有唔少咖啡店同roaster 真係世界級,唔係話本土就撐... 而係香港 top 果班真係高汁值得支持
個個口味唔同
我早排炒完 BOP 嘅gesha, 是但拎俾街客試
佢話淡同無咩特別,似 instant coffee 多啲
無咩都係飲返starbucks 啲高汁啡先
唔係真係個個質疑都valid 嘅
btw 全香港比人批評得最多就係最出名個幾間, 咁即係邊幾間先?
分分鐘你覺得最出名果啲, 都係唔少barista 眼中都係大伏呢
有啲係無加料但特登改個奇怪名吸引人注意
好似 El Paraiso 有啲無加料嘅都叫自己做 Pineapple washed 之類...但係就只落inert gas 同yeast (落呢兩樣係世界賽都接受的)
點解買完包豆沖出黎無tasting note既味
去你舖頭飲又次次唔同味呀
btw 可唔可以pm 邊度? 想試下
首先講聲多謝先

其實都真係想吸引多啲人留意咖啡呢樣野
好多人想接觸又唔知道點認識

我相信唔一定係要有切身利益
都可以去推廣呢一樣野去俾更多人知道
當中原因其實好簡單
因為你真心鍾意呢樣野
就會想去分享

呢到其實有業者有行家
好多人知識豐富我好多
多啲搵唔同既交流,可以學到好多野
當初都係睇你post開始接觸手沖...慢慢培養左買豆、磨豆既習慣就換左d gear慢慢玩
首先, 本人未有自己的生意
當時場合是, 當時我炒起左爐 BOP auction 入面排名都幾高嘅豆 (以業界standard 嚟講一定係最高質素果堆, cup score 九十幾果啲, 而且同一batch 有兩個sensory 相當可靠的前輩話好飲)
於是好hyper 咁拎左去朋友鋪頭度仲人沖
剛好有個每日會去我朋友買cake 食,但堅持starbucks 好好飲嘅客
我地想試下飲開 starbucks 嘅人飲到貴豆係咩反應咋
我好似俾你insult 完一輪, 但無一句係片中...唔知俾咩反應好 lol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞