手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
唔好講價錢成本住,沖一杯 espresso 三十秒,沖一杯手沖三分鐘,就算時間成本都合理地貴過一杯 espresso啦。然後就係用豆,貴就貴在唔同嘅豆種唔同莊園。你飲紅酒幾十蚊有一支幾萬蚊都有一支,貴嘅嘢背後做咗幾多嘢你又知唔知?手沖你唔啱飲咪飲番杯機啡囉。
用腳沖 可能會平
淨手沖真係唔值 呢點無得拗
如果有連奶 有調味就唔同講法
買鳩hea位
手沖會有奶有調味?
手磨攻頂都有hg-1
但一般手沖裝備的確5000齊裝
水準都鳩噏得出
5k係講緊ABC套裝之類?
其實靚豆$1-$2/gram (大約15-20g)
手沖技術有分高低(人工)
濾紙
鋪租器材
賺你少少
請教巴打如果自己想學買豆炒豆沖咖啡
可以喺邊度學
好似好多不專業教學
因為自己超鍾意飲latte
好想試下唔再用掛耳/ 即溶/ capsule
一部kinu/c40手磨
Fellow Stagg
V60 set

剛剛好大約5k
睇你去開邊間姐
你up幾間你講得出既 coffee shop 出黎
咪知你去到咩程度

我可以講香港係咖啡界黎講
係世界級
想聽大家點評價ssp飛龍咖啡
隻閪手鑲金
師兄用開咩豆
先唔講你用espresso 同手沖比較好奇怪
但係而家市價買普通淺炒豆都講緊$1/g
就算唔係single origin係拼配豆平極都要$0.5/g
即使撇除晒其他工具等嘅fixed cost唔計
當平時一人份量沖15g 加埋濾紙都$8-$16
你仲要有埋奶
真心想知你用咩豆咩奶可以控制到咁低成本
入坑之後就會愈買愈多玩具
買豆沖啡就易啲講邊到有得學

炒豆好難
買個炒爐都幾萬
你又要有地方存貨入豆
成屋濾杯
個feel值錢囉
咁好賺就快啲開番間啦

落啲喜瑪拉亞山岩鹽仲正
係香港人工鋪租燈油火臘我諗都去左杯咖啡2/3架啦
咖啡豆沖同掛耳啊即溶嗰啲個分別係咪啲味會有層次啲
巴閉囉
打卡囉
話比人知我有品味囉
樓豬窮人知識受限,大家原諒佢啦
都叫咗你唔識野唔好衝出黎柒
同渣緊錢七,串鳩d名車憑咩賣咁貴既人有咩分別,咪又係代步,洗撚用咁多錢買靚車,整又貴
你覺得on9唔值係你諗野由自己出發,冇多角度思考分析,然後覺得呢個世界既價值觀係同你一樣
任何同類貨品都有平貴之分,點解都係蘋果,支那貨就10蚊3個,日本黎既可能要20,30蚊個。你唔去鬧佢地憑咩賣咁貴?
80蚊一杯手沖咖啡,同樣地係因為豆既產地來源質素等方面同一般即溶粉有過之而無不及
人地cafe用心製作,你唔啱心水可以唔幫襯,但你以己度人批評人只會顯得你有幾井底之蛙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞