手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
原來係咁
前題係佢果個人真係有料的話…

呢個又係另一門好深入的學問了,
比起烘豆仲難。
屌你咖啡post都可以binc
一杯咖啡30蚊人工咁好搵唔怪得周街都係
啲工具加加埋埋要唔要5k up?
講得無錯wor, 從來cafe 都係食環境食服務食個vibe ga la 想去cafe食又平又大件會唔會係智力問題
烘豆又另一樣野呀

每隻豆既含水量唔同
入爐溫,升溫曲線,烘焙時間,發展時間
都唔係咁易
其實,講左咁耐。樓主咁叻咪自己開間店沖囉。
記得要收返個合理價即係五蚊。
我飲開藍山咖啡,我等你比優惠我呀!
因為你完全係做福人群!

人地上個堂學都唔只呢個價。
總之,係連登仔面前佢覺得唔抵既就係貴。
yeah!!!
自已百幾蚊種咖啡豆沖到幾百次
傻仔先出街百幾蚊買包豆
大陸雲南嗰啲小粒咖啡其實係咪成本平好多
有冇地域上嘅層次之分
睇你手磨定電磨
濾水工具又一套

但你開鋪好少會剩係做手沖
espresso 機又一筆
但烘豆其實反而不能忽視。
出街飲緊果杯野係好係壞都係好大因素。

但呢樣野真係一般消費者, 至少係而家未成風氣先。
男朋友有研究下咖啡 成日聽佢講 手沖咖啡 水溫 水落嘅速度,時間同方位 仲有你用咩濾紙濾杯都會影響到咖啡嘅味,如果唔識沖 買幾靚嘅豆你都唔會飲到佢最好嘅味道 外面啲人手沖有冇咁講究就真係唔知啦
緣標就差唔多呢個價
紅標就應該唔得
紅標好貴
都係飲返啲平民野
何謂最好飲的味道? 呢個本來就係好主觀的點來。
有人愛花香, 有人愛果香等等。

重點係飲果下的味道你喜歡唔喜歡緊要D。
覺得有空間改善咪用唔用技巧來嘗試下追求,
如豆的粗幼、濾紙使用、沖水方式、時間、水粉比等等

但研究還研究, 千祈唔好變成咩都有挑剔的屎忽鬼。
即係你講的出面又好講究D人。
唔係咖啡點會係一門好生意呢? 其實同你每個月交電話費一樣

炒豆/買豆既成本+人工+租水電+店鋪眼光
好老實 我自己真係飲唔出啲分別
你指完全唔同品種產地的豆, 飲落去都唔覺得有分別嗎?
定係其他情景
一定飲得出的
你試下拎住 2杯係手
一左一右咁樣飲

我平時教班都會咁樣叫啲人去分
竟然係咁
見店主贏好多比賽
幫襯過一段時間
好多人幫襯
仲可以用kalita wave濾紙
兩用幾正
個樣又靚

但老老實實都係v60好用啲
多啲去下其他鋪四圍飲下
利申唔係話飛龍唔好
而係你要靠自己試多啲
先知道邊啲叫好,邊啲叫唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞