手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
見有人講 分享下一個台灣嘅咖啡店YouTuber
佢有講台灣開店要幾錢
可以自己用香港租金計吓成本
https://youtu.be/XkhUrjJTpKo

靚豆可以好貴
就算自己沖啲工具都可以好貴
利申無錢玩
今時今日係香港...on9先會去幫襯手沖 十個有九個都係扮晒野post 相上ig 所謂既味都係好主觀...根本鳩吹 班cafe 真係好過去搶 加'手沖'兩隻字就賣成舊水。

反正香港班咖啡師都係呃飯食, 不如自己買gear 買豆係屋企玩啦

日本amazon 買Hario入門野(v60 + 手沖 + 廢磨):$600有找

豆200g (沖到10 杯):$150

真係入坑先再升lv囉...都好過出去比人搵笨

C40 mk4 : $2600
Fellow 手沖電壺:$900
自己買豆手沖已經有6,7年,早期都係香港周圍唔同cafe 買豆,但其實間間嘅豆種來來去去都係果3,4款,耶加,肯亞AA,萬特寧。大約兩三年後經朋友介紹就開始係台灣同澳洲訂豆返香港。雖然到依家自己都唔多研究詳細,但係從用家角度睇,豆嘅種類多左,價錢平左,就好少再係香港買豆。
大佬你就咁睇佢呢段片, 係學唔到D咩。
人地當年按99%買2000萬台幣單位, 個單位拿來做IT狗生意找錢,
三年後以較高價錢賣番出去。

要留意係當年樓市好景, 果邊首3年只需俾息唔係俾本金。

呢D財技野佢自己都講過一直跟唔同大老闆吹水學番來。
佢自己本身都唔係咩比賽冠軍, 係以一個生意眼光同角度來做。

係香港你打算就咁靠比賽冠軍開CAFE應該好快會炒車收檔。
香港咖啡店逼都唔緊要,某部分仲要肯時交枱,個體驗真係
要準時交台, 就要睇佢本身俾你坐幾耐了。
60-90分鐘的話, 我情願唔入了
巴打 講出曬心聲
lm
理成本,出街做乜鳩都覺得貴㗎啦
跟大環境,出面收10蚊,沒大部分係10蚊。
至於抵唔抵,係睇你知唔知佢搞咩。
可能之後你發現呢樣野係儀式感多,技術性唔高,原料質素決定左成品90%質素,都唔容易覺得抵。
自己沖係好難沖倒出面的味道
真係正式果啲由用咩水,水的溫度,豆炒幾耐,豆的比例都要控制得倒先沖倒果隻味出來
真係沖得好的個味道係複雜同有幾重,aftertaste好強
不過好多咖啡店都係求其搵啲袋裝咖啡豆沖果啲就真係冇呢個價值
如果邊位大師可以沖到茶樓20蚊斤茶葉好飲,我就信技術好緊要。隨便對比下自己買1000蚊斤茶葉。
espresso blend 批發價大約一百尾至二百頭起跳, 貴嘅可以貴幾倍
當一個double shot 用18g, 豆錢 3-4蚊起跳
時下奶錢最平都近 20蚊 per litre, 一杯latte 當你用200ml奶
成本價7-8蚊, 外賣杯再多一蚊左右
最後一杯奶啡賣 35-40蚊, mark up 都可能只係4-5倍
飲食業嚟講ingredients 佔價格嘅 20%-25% 其實唔算過份
手沖嚟講因為拎嘅量唔大所以其實啲鋪分分鐘都要0.5-1蚊 per gram
如果唔係自己炒豆分分數成本都十幾蚊杯,咁入門嘅收55 算係良心價...去到80 都唔係理解唔到
當然間間水準唔同,值唔值見仁見智
所以中價嘅豆先係真正重要
北歐果邊其實走得好前, 直接同farm 入貨都係基本
Tim Wendelboe 十年前已經invest 緊去改善咖啡田嘅處理設施
最近仲直接買左塊田嚟種
佢個生豆批發公司 Nordic Approach 會有報告話返俾人知俾左幾多錢啲農民
可謂香港我只係知Craft Coffee Roaster有入佢地啲豆 (可能有其他但我唔知)
貴價豆呢啲,就算明知係luxury 但係自己都係會買嚟飲
不過出名嘅大farm 通常對啲employee 都幾好嘅,門面嘢通常做得好足
你又岩wo,我都識唱歌 搵我上去唱仲好
Nordic Approach 近幾年多左300kg 的MOQ
唔係間間細roaster 都用得起
我推 Nordic Approach 嘅原因係想講,其實仲有一班人係跟緊精品咖啡嘅理念去做
90+ 我唔評價
香港無本地生豆批發既競爭的確係一個問題,不過個情況改善緊嘅,同埋依家都易左買外國嘅生豆
我想clarify 返,我唔係想講80蚊一杯一定係抵飲,而係想講現時overall咖啡店個定價 (35-40一杯milk drink, 60-80一杯手沖) 係成本計算上算不上是呃錢
至於你講手沖好易沖衰呢個問題,的確係嘅,而現時香港的確賣手沖嘅人係良莠不齊,所以先更加要推 Coffee Science 同咖啡文化吧? 咖啡從業界連自己做緊咩,背後原理都講唔出,仲要平時又唔會同其他人做calibration ,你又點可以expect 佢地知自己沖衰左?
但其實我出post 主要都係想clarify 下,賣咖啡唔係真係大家想像中咁易,成本真係唔係5蚊杯,要沖杯好飲嘅啡其實唔易
唔係話要大家當barista 係專業人士 (某啲上一輩嘅老前輩好鐘意將專業呢個字掛係口邊),不過出嚟做咖啡其實都要invest 唔少時間同心機
如果可以的話,就算唔明呢行做緊啲咩,都希望大家可以講到呃錢咁過份...
人工 租金 分紅 備用資金
咁你出街用錢預咗要比
同你返工一樣道理
一個專業既咖啡師用手沖出黎喎
水人買廢磨
磨at least 都買隻1000以上啦
V60落街是但買隻洗鬼上日本amazon
到真係升高級磨都未必c40啦同價位手磨隻隻味唔同
要睇返自己口味
新人係咪淨係識c40
同埋fellow溫控邊度有900蚊隻
我都想買多隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞