手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
咁識呢?

又唔值了
明買明賣,Nft圖都賣4千。
其實全世界都差唔多價
一般賣得50-70蚊,豆成本大約10蚊
全世界得香港手沖係賣咁貴,機啡都係貴,成本落哂鋪租度
利申:以前係咖啡師
即係證明你唔識欣賞囉
消費者用錢投票
賣$80 無人買 執笠 就證明唔值
你話唔值呢個你嘅個人意見
但客觀標準係由市場決定
5蚊成本?樓主193 confirm

對咖啡師來講 時間都係成本
整一杯手沖 5分鐘
latte拉花 1分鐘搞掂
未計炒豆燈油火蠟

利申:忍開自家炒豆cafe,80蚊一杯屬入門至進階價位
Single Origin 唔一定靚
但靚既通常都係 Single origin

又不如講下你心中有咩靚既 Single origin 一齊分享下
個咖啡師有名氣同埋用競標豆做就試得過既
普通cafe仔加普通豆就真係算尻數
我喺台灣訂豆七十幾蚊已經有半磅沖到15次
仲要即叫即烘運到過黎養豆期啱啱好夠
值唔值一回事
但就係佢開價,如果你有需求,就要俾錢
你唔鐘意飲 / 你覺得太貴搵到第二間平d質素又一樣 / 自己識沖
咁咪唔洗幫襯佢
同樣佢開呢個價,太高冇人幫襯,太低蝕錢,佢自己會調整
所以唔洗咁複雜諗d咩成本,鋪租水電等等問題,真係供求問題
侍酒師 直接打開蓋倒俾你都收你幾百
開間律師cafe
比喻同比較都唔識就問下老師先
駁唔到
流速幾快, 可以用V60濾紙
兩舊水去買黎試下囉 唔係好貴姐
虎記?
咩豆台灣七十幾蚊有半磅
膠果幾款隻隻都好靚
膠都要200咩?
虎記啲平豆全部blend嚟
single origin靚返少少計埋運都係咁上下
第日過多1、2年搬出去住之後,
都打算係台灣入番部港幣幾皮野烘豆機玩下。

一來真係玩下, 手沖又好咩都好其實門攬唔高,
係拉花好曬錢去買奶同飲來練。

二來自烘做得好的話, 先唔講第日會唔會做出貨先,
本身就係另一門專業知識同比起係人地度入貨, 真係會更加便宜。

至於係香港來講最大問題都係土地問題,
夠地方養豆同入生豆的話, 一部機大細真係唔難。

當然在家烘豆可能會有味出來, 因此就要買部靚少少,
有埋內建靜電除味除煙等等就至好
唔明,要講明手沖
唔通佢有賣腳沖?
個杯120, 個托80
膠杯算貴, 但係擺係所有濾杯入面唔算太貴

佢靚之餘功能都唔錯
本身都講緊SINGLE就無視佢BLEND豆系列啦。
你都識講平豆你自己都唔會入啦。
所以我咪一次都未飲過
烘豆易學難精
試多幾次local roaster你就識分炒得靚唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞