手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
雖然覺得貴
你去得cafe都係同女性溝通打卡啫
得一條佬就自己沖啦
柒到
常識都冇又想學人笑cafe呃錢
上面條友話台灣訂豆七十幾蚊有半磅呀嘛
我就真係未見過,除非blend
你屋企烘豆可以試下駁個排氣接抽油煙機
睇下會唔會大煙,接受到既話都 ok

否則你要駁出街

自己烘焙其實係好玩
成功與否都人叫做自己控制
你可以去改善
我自己都係學JAMES咁買HARIO一體式大壺手沖算。
反正去到底你都知買靚豆先係一切。

磨粗磨幼呢D睇個人口味調校, 無絕對多與少。
注水技巧都係一樣五花百門, 唔同技巧、唔同追求的口味目標、
一樣要靠上面粗幼配合先會有你想要的效果。

沖多百幾杯, 試沖完頭一兩次基本上你都會追求到你想要的口味。
True 自己去cafe買豆,
睇YouTube 學再日日沖,
練多幾個月點都會有水準。

如果有時覺得沖得唔太好,
咪去返間cafe飲人哋出品,試下有咩分別

當然啦,玩啡係會落坑,手沖叫低成本,但濾杯、磨、下壺買下買下都唔少嘢
就算粉水比例 、注水時間 一樣

唔同人有唔同效果
大杯d買奶都唔多夠
80蚊其實算抵
去英國飲一杯至少200
香港而家太L多 LOCAL ROASTER,
我諗呢個情況就好似過去幾年 +疫情吹出來的在家沖豆風氣一樣。

但其實買部ROASTER同生豆來烘係唔駛牌照同利潤好,
真正識烘/有研究過的香港人又有規模其實唔算多

結論都係求人不如求己
靚磨佔2成
個磨磨出嚟既味你好難改
所以有啲新手話唔夠人沖得好飲
根本你個磨就唔夠靚
咁每個人追求唔同的,
BLEND豆合佢口味咪得,

飲咖啡絕對無好與壞, 只有合唔合飲的人口味。
因為人工技術唔應該值錢
我都屌柒蘋果唔用成本價賣iphone
On9仔發現
攞律師同水吧佬比
駁出街就要睇樓上果班問唔問候你老母了。
所以台灣近年出的家用中SIZE烘豆機,
都開始內建靜電除味等功能, 當然都萬萬聲起跳。

咁你唔想有動物拍你門口投訴就要俾錢解決
你望真啲佢成段野佢以為自己飲緊靚野
所以我買完第1個磨之後, 下1個直接C40算, 唔駛煩。
其實 咖啡有分幾種
平時通常飲開機啡 Espresso
espresso 中加奶就 latte

但手沖咖啡係另一種
飲到既味道會唔同
樓豬pin this
定價嘅嘢無話憑乜嘢
有人埋單就得
咁最好就梗係有埋除味功能啦
其實烘豆味,有時會覺得同火燭味差唔多
重點係佢覺得靚就得,
唔想搞到飲BLEND豆同SINGLE豆好似會有階級觀念咁。

有D人飲BLEND覺得好, 可能係香港試飲過伏的SINGLE豆都唔出奇。
但我永遠都唔會去JUDGE SINGLE = 高級D, BLEND就低級D,
咁就好似飲濃縮就HIGH D飲手沖CHILL D? 唔係的,

每人追求不同者。
豆就肯定係最大因素, 起碼都6成以上
2成係個工具
2成技術

工具除左個磨之外(都真係幾影響)
個杯最多都係望下流速, 但係都係睇靚唔靚多
其他野基本上都係睇下就唔就手同埋靚唔靚
800半磅唔知叫咩
80蚊杯睇佢咩係豆啦
https://www.kakalovecafe.com.tw

最平嗰款巴西豆150台幣就有交易
我每次買3包,佢仲會送20g其他豆俾你試飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞