手沖咖啡憑乜收$80up?

676 回覆
821 Like 180 Dislike
本身除眼鏡已經ok
近年興藝妓,音樂家
都唔係幾捨得成日飲
5 6k起跳自己玩當買Niche,
商用就一定用5位數以上啦
你有無睇下其他人回覆?
手沖咖啡係無拉花,仲要回覆話值錢地方就係個花
可唔可以學下野有少少知識先上連登?
由我隻閪手沖出黎 有我噚閪味
讀多d 書唔洗俾人笑
唔算特別貴
質素一般

你要飲名氣去%,blue bottle算鳩數啦
無睇
係連鎖coffee shop做緊,成日見d客叫野飲要求多多,以為自己好型,但其實d要求係7嘅
所以想開post一次過講返晒比大家知,等大家唔洗做7頭,同行又可以對少d7頭客
利申自己唔係識好多,但基本野都識d,歡迎發問嘅
1. latte係奶咁解,唔係牛奶咖啡,不過叫latte都知你要牛奶咖啡
2.其他地方唔知,但我做個間caffe latte係冇落糖嘅,唔好再講少糖走糖
3. matcha latte係抹茶牛奶,係抺茶粉加奶,冇咖啡係入面,試過有個八婆OL客問我有冇咖啡係入面,同佢講完冇又唔撚信,仲要話乜撚野話明latte點解冇咖啡,真係7到世界級
4. single/double espresso 即係一/兩個shot 嘅咖啡,所以咁平,會用個細杯仔裝,以後唔好再問點解咁細杯 真係會好7
5. espresso本身得熱,想要凍可以叫espresso on ice,咁就會加冰比你,但杯野相對會淡咗
6. Flat White本身冇foam嘅,唔該唔好懶醒叫Flat White no foam,我會係背後笑你on 9
7. Ristretto Bianco同Flat White得熱,原因應該係同杯野本身原理有關
8. Ristretto Bianco係拎咗每個shot最濃個part加奶,唔好再問點解咁苦,飲唔到就唔好飲,叫完又屌我地沖得苦得滯
暫時諗到咁多,之後諗到再講
其實叫咖啡唔明,d員工都好樂意回答,但唔該唔好再用埋晒d西態度,落埋晒d on 9 要求
憑個樓價
其實single origin只係一個呃傻仔既marketing gimmick,唔代表任何質素,可以好垃圾。
寫明來自某豆莊先有用。
你阿媽一定以你為榮
幫人交租有咩問題
吹水下交流下意見囉
玩玩下手沖你就會大把豆囤喺到
想試新嘢咪俾多少少錢坐低試吓
latte有啲鋪係真係有心自己blend
嗰3-40蚊係抵俾
唔係呀

手沖咖啡係另一種野黎
手沖唔會有奶
試返咖啡原味
但因此要用更靚既豆去沖
所以會80up
佢藍絲黎,咁樣佢開心嘅話我無乜所謂
係幾中肯
分分鐘頭4百杯都只係交租買材料
見好多人都係捱左個空虛
有11個人覆你個留言, 你淨係睇我果個?搵鬼信咩
無知唔識野其實無問題, 唔出聲無人會笑你,但你而家咁樣真係好柒
音樂家算係比較好買到同埋平d
音樂家間唔時都會買一兩包過下口癮 但係比一般豆貴多一截
平時買都係155左右200g 音樂家就差唔多2舊200g

唔可以成日飲
最好笑係咩呀?
係d咖啡師得萬四蚊人工
因為café 要呃錢
但上左癮就慘
而家啲手動有啲做到cafe 水平
用自己豆甚至好過好多鋪頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞