[試當真fans入]游學修撈咗咁多年,喺電影界有過咩成就令佢咁大口氣?

356 回覆
915 Like 125 Dislike
到底行業上邊道混亂
非常明確
點分質素?
如果用票房仲更加有問題
攞瞓覺做例子
韓國真係有直播主真係直播瞓覺真係有幾十萬view
你話唔會入戲院睇,但你點知班盲撐點擦view數?
所以根本越講就越見到用以前套界線分已經唔work
真野唔好攞出黎講啦

等緊佢拍返套電影(youtube 1小時30分鐘版
明明事實已經混淆咗
你又唔解釋清楚,一句就話我知你諗乜,咁點同你討論先?
我唔明點解會無抵觸
你搵份工都要睇cv啦吓話
佢而家已經到咗開口問人攞錢實施嘅階段啦喎
問兩句都好正常啊

唔好拎梁天琦出嚟講啦
梁天琦係行出嚟做咗一堆嘢
喺社運界得到成績先要求人比選票佢

唔係而家咁咩成績都未有就問人拎錢
遲吓得C朗同美斯可以講波
修仔你好
所以我就係同你講
兩者嘅商業模式同營運模式都完全唔同
雖然youtube嘅模式可以借鑒
但兩者始終有好明顯嘅分別
而阿修入行呢幾年就證明咗佢係喺電影界別下未有方法令自己撈得掂

我質疑嘅從來都係呢點
佢成世人最巴閉就係拍果套呀sir今日心情好撚曳
點解唔可以?咩比喻
點解唔得?
係行業需要唔係單一工序就出品到
一套電影,要演員,幕後,後製
仲有得再細分
但係網片都係要上述同樣元素
樓主你又唔分清楚一嚟死口咬住一定有分別但我舉曬例子你又解釋唔到個陣,咁好難睇得出你明自己講咩
成品個界線模糊咪令到個行業模糊
當拍短片拍到可以放喺電影院度播
咁佢都已經算係一套電影啦

咁但係嗰套電影嘅製作人
係用佢哋製作短片嘅方式去做
係咪就唔可以叫佢哋係電影行業嘅人

但當佢哋嘅作品的而且確喺電影院播放
佢哋真係從事緊電影業喎

係咁嘅情況下
個行業模式唔係模糊係乜嘢
咁人脈我又唔擔心嘅
但而家未見到成個big picture嘅前提下我個人確實係無咩信心
因為佢哋本身就唔係同一樣嘢? 唔同嘢擺喺同一個地方放係咪真係會變做同一樣嘢?

例如電影嘅本身個長度同節奏本身就同劇或者動畫唔一樣
佢擺喺電影院播唔代表佢哋係同一樣嘢
好似詩歌散文小說都係文字 但係你唔會話佢哋係同一樣嘢
Rap同埋數白欖都係有節奏地讀一啲押韻嘅字 咁佢哋係咪又係同一樣嘢?

去到你話動畫總集篇個問題
其實動畫同埋劇場版 同總集篇又係三樣嘢
總集篇冇睇過評論唔到
好似鬼滅咁樣 佢自己本身上過一次院線
但係佢後尾係動畫版又出返相同劇情其實係改咗個節奏同內容 咁當然係兩樣嘢啦
你不如講清楚明顯分別係邊先啦
講唔到係咁話有明顯分別真係好難同你講落去
好哋哋比point嗰啲我邊有恥笑
有啲齋屌/logical fail嗰啲我先恥笑喎
咁唔使課啦
有冇諗過係無人想睇忌廉
柒頭
但係你都無講分別係邊度
咁多人奶共但特首都係得一個 唔易㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞